x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden afirmă că asistenţa pentru Ucraina nu este „ameninţare ofensivă” la adresa Rusiei

Biden afirmă că asistenţa pentru Ucraina nu este „ameninţare ofensivă” la adresa Rusiei

de Redacția Jurnalul    |    25 Ian 2023   •   20:25
Biden afirmă că asistenţa pentru Ucraina nu este „ameninţare ofensivă” la adresa Rusiei
Sursa foto: Hepta

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a afirmat, miercuri seară, că oferirea de asistenţă militară Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de tancuri ultramoderne, nu constituie o "ameninţare ofensivă" la adresa Rusiei.

"Totul se referă la ajutarea Ucrainei să se apere şi să protejeze teritoriul ucrainean. Nu este o ameninţare ofensivă la adresa Rusiei. Nu există nicio ameninţare ofensivă", a declarat Biden, citat de postul de televiziune CNN.

Preşedintele SUA a subliniat că trupele ruse ar trebui să revină "unde le este locul", adică pe teritoriul Rusiei. "Acest război ar fi deja terminat în acest moment. Noi acest lucru îl vrem, sfârşitul acestui război", a susţinut preşedintele SUA.

Biden a negat că a decis trimiterea de tancuri Abrams în Ucraina din cauza presiunilor exercitate de Germania. "Nu m-a forţat Germania să mă răzgândesc. Am vrut să ne asigurăm că suntem cu toţii pe aceeaşi linie", a subliniat Biden. Săptămâna trecută, Pentagonul anunţa că Statele Unite nu vor transfera tancuri în Ucraina, dar, în cadrul unui aranjament cu Germania, Biden a anunţat miercuri seară că Statele Unite vor furniza Ucrainei 31 de tancuri de tip M1 Abrams.

"Anunţ că vom trimite 31 de tancuri de asalt M1 Abrams în Ucraina", a declarat preşedintele Biden într-o conferinţă de presă, potrivit cotidianului Le Monde. "Statele Unite se sincronizează cu aliaţii şi partenerii din întreaga lume pentru a ne asigura că poporul ucrainean este în cea mai puternică poziţie posibilă pentru apărarea naţiunii şi a familiilor de agresiunea brutală a Rusiei", a susţinut Biden, citat de postul de televiziune CNN. "Statele Unite şi Europa sunt unite în mod total. Aşteptările Rusiei sunt că ne vom destrăma, dar vom rămâne uniţi. Suntem uniţi în totalitate", a insistat preşedintele SUA.

Liderul de la Casa Albă a mulţumit Germaniei pentru aprobarea trimiterii de tancuri Leopard 2 în Ucraina. "Germania într-adevăr a intensificat asistenţa. Cancelarul Olaf Scholz a fost o voce puternică în favoarea unităţii. Îi sunt recunoscător cancelarului Scholz pentru transferul de tancuri de tip Leopard 2 şi vom coordona eforturile pentru a organiza o contribuţie europeană cu două batalioane de tancuri pentru Ucraina. Vreau să îi mulţumesc cancelarului pentru angajamentul constant în favoarea eforturilor noastre colective de susţinere a Ucrainei. Ajutarea Ucrainei este un angajament mondial", a subliniat Biden.

Preşedintele SUA a discutat, miercuri, cu liderii Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Germaniei, despre coordonarea acţiunilor pentru oferirea de asistenţă militară Ucrainei. "Preşedintele Biden a vorbit în această dimineaţă cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, cu premierul Italiei, Giorgia Meloni, şi cu premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, în cadrul acţiunilor de coordonare strânsă a susţinerii noastre pentru Ucraina", a declarat miercuri după-amiază Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA.

(sursa: Mediafax)

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Joseph Biden Ucraina Rusia