x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe John Kerry: O incursiune a Rusiei în estul Ucrainei ar fi o acţiune scandaloasă

John Kerry: O incursiune a Rusiei în estul Ucrainei ar fi o acţiune scandaloasă

de Agerpres    |    18 Mar 2014   •   22:13
John Kerry: O incursiune a Rusiei în estul Ucrainei ar fi o acţiune scandaloasă

Secretarul de stat american, John Kerry, a avertizat marţi că o eventuală incursiune a Rusiei în estul Ucrainei ar reprezenta o acţiune scandaloasă şi a făcut o legătură între criza actuală cu Moscova şi perioada dinainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, transmite AFP.

Şeful diplomaţiei de la Washington a afirmat în faţa unui grup de studenţi aflaţi la Departamentul de Stat că nu îşi poate imagina 'un gest atât de scandalos în lumea contemporană' şi că acesta ar reprezenta o 'provocare enormă pentru comunitatea internaţională'.

"Ar fi o încălcare majoră şi sper că nu vom ajunge până acolo", a insistat John Kerry întrebat despre răspunsul Statelor Unite în cazul pătrunderii Rusiei în estul Ucrainei.

Preşedintele Vladimir Putin a semnat marţi un tratat istoric privind alipirea Peninsulei Crimeea la Rusia, sfidând sancţiunile occidentale împotriva Moscovei şi posibilitatea revenirii la cele mai sumbre zile ale Războiului Rece.

Pentru prima dată de la declanşarea actualei crize internaţionale, secretarul de stat american şi-a exprimat deschis îngrijorarea în legătură cu puternicele tensiuni cu Rusia şi a făcut mai multe referinţe la istoria secolului XX.

Anexarea Peninsulei Crimeea 'este în ziua de astăzi suficient de scandaloasă, atunci când creşte fervoarea naţionalistă care se poate propaga în mod foarte, foarte periculos', a atras atenţia şeful diplomaţiei americane.

"Este suficient să ne întoarcem în trecut şi să citim istoria a ceea ce a condus la Al Doilea Război Mondial şi pasiunile scoase la iveală cu această fervoare naţionalistă", a subliniat John Kerry.

"Sunt şi poveşti foarte dure, cum este cea a Cehoslovaciei din 1968", a adăugat demnitarul american într-o aluzie la intervenţia URSS în această ţară pentru a înăbuşi Primăvara de la Praga.

×
Subiecte în articol: john kerry rusia ucraina