x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe John Kerry: Preşedintele sirian a încălcat acordul privind armele chimice prin folosirea clorului

John Kerry: Preşedintele sirian a încălcat acordul privind armele chimice prin folosirea clorului

de Agerpres    |    18 Sep 2014   •   20:50
John Kerry: Preşedintele sirian a încălcat acordul privind armele chimice prin folosirea clorului

Secretarul de stat american John Kerry a acuzat joi regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad că a încălcat acordul internaţional privind eliminarea arsenalului său chimic prin folosirea clorului ca armă chimică, informează AFP.

"Există dovezi privind utilizarea clorului de către (regimul) Assad", a declarat John Kerry în faţa Comisiei pentru Afaceri Externe din Camerei Reprezentanţilor.

Statele Unite au de asemenea "întrebări cu privire la o serie de alte fapte" care fac obiectul unei anchete şi care ar putea reprezenta încălcări ale Convenţiei internaţionale privind armele chimice, a declarat şeful diplomaţiei americane.

Clorul a fost folosit ca armă chimică în Siria mod "sistematic şi repetat", a confirmat pe 10 septembrie Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) însărcinată cu ancheta în cazul atacurilor cu gaz din această ţară aflată în plin război civil.

Totodată, şeful diplomaţiei americane a salutat anunţul preşedintelui francez Francois Hollande care a afirmat că a dat undă verde pentru atacuri aeriene în cadrul luptei împotriva jihadiştilor Statului Islamic în Irak.

"Este evident (o decizie) binevenită", a afirmat Kerry în Comisia pentru Afaceri Externe, întrebat în legătură cu decizia şefului statului francez de a acorda un sprijin aerian în lupta împotriva SI în Irak. 

×
Subiecte în articol: john kerry bashar al-asaad arme chimice