x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Josep Borrell: Țările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă în Ucraina

Josep Borrell: Țările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă în Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    18 Apr 2024   •   14:15
Josep Borrell: Țările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă în Ucraina
Sursa foto: hepta

Țările Uniunii Europene trebuie să trimită sisteme antirachetă pentru a consolida apărarea Ucrainei în războiul cu Rusia, a declarat joi Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, avertizând că Europa nu se poate baza doar pe Statele Unite pentru a ajuta Kievul.

După mai bine de doi ani de la invazia Rusiei, Ucraina se confruntă cu lipsuri în ceea ce privește armamentul, finanțarea din partea SUA fiind blocată de luni de republicanii din Congres, iar UE nu reușește să livreze la timp suficientă muniție.

„Avem Patriots, avem sisteme antirachetă. Trebuie să le scoatem din cazărmile în care se află pentru orice eventualitate și să le trimitem în Ucraina, unde războiul face ravagii", a declarat Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe din cadrul G7 care a avut loc pe insula Capri. „În caz contrar, sistemul de electricitate al Ucrainei va fi distrus. Și nicio țară nu poate lupta fără a avea electricitate acasă, în fabrici, online, pentru orice", a adăugat Borell, potrivit Reuters..

Apărarea antiaeriană a Ucrainei este o problemă cheie pentru miniștrii reuniți în Italia, după ce miercuri Germania a făcut apel la Uniunea Europeană și la NATO să facă mai mult pentru a ajuta Kievul.

„Sunt sigur că vom face acest lucru, dar trebuie să fie făcut rapid", a declarat Borrell, adăugând că regretă că SUA întârzie un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 60,84 miliarde de dolari. "Nu ne putem baza doar pe SUA. Trebuie să ne asumăm propria responsabilitate", a mai spus el.

 

(sursa: Mediafax)

×