x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jubileul de Diamant, ziua a doua: 1.000 de ambarcaţiuni defilează pe Tamisa în onoarea Reginei Elisabeta a II-a

Jubileul de Diamant, ziua a doua: 1.000 de ambarcaţiuni defilează pe Tamisa în onoarea Reginei Elisabeta a II-a

03 Iun 2012   •   09:30
Jubileul de Diamant, ziua a doua: 1.000 de ambarcaţiuni defilează pe Tamisa în onoarea Reginei Elisabeta a II-a

O mie de ambarcatiuni s-au adunat pe Tamisa, raul care traverseaza Londra, pentru marea parada nautica dedicata jubileului de diamant al reginei Elizabeth a II-a. Se anunta cel mai grandios spectacol din ultimii 350 de ani, cum nu a mai avut loc de pe vremea regelui Charles al II-lea, care a domnit in secolul al XVII-lea.

Mii de persoane, imbracate in impermeabile, erau adunate duminica dimineata, in ciuda ploii si temperaturilor scazute, de-a lungul Tamisei, pentru a asista la spectacolul "istoric" si "unic", asa cum a fost catalogat de catre organizatori.

Venite din lumea intreaga, o mie de ambarcatiuni, vaporase cu vasle, cu aburi, cu motor, veliere, s-au adunat duminica dimineata in vestul Londrei. Flota va porni pe Tamisa in jurul orei locale 14.30 (16.30 la Bucuresti) si va cobori incet spre celebrul Tower Bridge, podul situat in centrul Londrei.

Somptuoasa barja regala vopsita in culorile rosu si auriu, pe care se vor afla regina si mai multi membri ai familiei regale, va deschide cortegiul.

Circa un milion de persoane sunt asteptate sa se adune pe cheiul fluviului sau in fata celor 50 de ecrane uriase instalate de-a lungul Tamisei, pentru a vedea caiacele, gondolele venetiene, vaporasele de surf si balenierele care vor cobori circa 11 kilometri pe apa, acompaniate de muzica.

5.500 de politisti si 7.000 de voluntari sunt insarcinati cu asigurarea ordinii publice.

Jubileul de diamant al reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii - implinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron - este sarbatorit cu fastul propriu casei regale de Windsor, dar si cu consideratie in contextul acestei perioade de austeritate.

Sambata a avut loc derby-ul Epson, singurul in care caii reginei nu au fost premiati pana in prezent. Duminica, in afara de parada pe Tamisa, va avea loc "big lunch", in timpul caruia milioane de britanici vor fi in parcuri, pub-uri si pe strazile regatului.

Luni, 2012 felinare vor fi aprinse succesiv, din Tonga, pana la Londra. Ultimul felinar va fi aprins chiar de catre Regina, pe bulevardul Mall, care va fi decorat cu steagurile Regatului Unit. Luni seara va avea loc si un concert extraordinar in fata palatului Buckingham, la care vor participa nume sonore din industria muzicala britanica, precum Paul McCartney, Tom Jones, JLS, Robbie Williams, Kylie Minogue, Annie Lennox, Alfie Boe, Jessie J, Shirley Bassey, Cliff Richard si Ed Sheeran.

×