x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jules Verne şi-a încheiat misiunea în spaţiu

Jules Verne şi-a încheiat misiunea în spaţiu

de Ovidiu Ciutescu    |    30 Sep 2008   •   00:00
Jules Verne şi-a încheiat misiunea în spaţiu

ATV-ul Jules Verne, prima navetă cargo europeană automatizată complet, care s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pe 3 aprilie, a intrat în atmosfera Pămîntului luni, după care s-a dezintegrat deasupra Oceanului Pacific, informează AFP.

ATV-ul Jules Verne, prima navetă cargo europeană automatizată complet, care s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pe 3 aprilie, a intrat în atmosfera Pămîntului luni, după care s-a dezintegrat deasupra Oceanului Pacific, informează AFP.

 

MISIUNE ÎNDEPLINITĂ. Tehnicienii implicaţi în misiune au sărbătorit succesul, trei dintre aceştia afişînd pancarte cu textul "Bye, bye, Jules". ATV-ul a început să se dezintegreze cînd a ajuns la o altitudine de 80 de kilometri. Dezintegrarea a avut loc în cascade, pînă cînd ATV-ul a coborît în Oceanul Pacific. Aproximativ 200 de fragmente din ATV, cu dimensiuni pornind de la un centimetru la 200 de kilograme, au ajuns în Oceanul Pacific, la aproximativ 2.500 de kilometri la est de Noua Zeelandă, la 6.000 de kilometri la vest de Chile şi la 2.500 de kilometri la sud de Tahiti, potrivit lui Mike Steinkopf, responsabilul misiunii de întoarcere a ATV-ului, din partea Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).  La desprinderea de ISS, pe 9 septembrie, ATV-ul era încărcat cu 900 kilograme de deşeuri solide şi 264 de kilograme de ape uzate. La intrarea în atmosferă, Jules Verne cîntărea încă aproximativ 13 tone. Naveta cargo europeană automatizată complet, capabilă să transporte 9 tone de provizii, materiale, apă şi combustibili, a fost lansată pe 9 martie, cu ajutorul unei rachete Ariane 5, de la baza din Kourou, Guyana Franceză. ATV-ul s-a conectat la ISS pe 3 aprilie. Pînă recent, pentru aprovizionarea ISS se utilizau doar navete cargo ruseşti Progress, cu dimensiuni de trei ori mai mici decît a ATV-ului european, şi navete spaţiale americane. ATV-ul, care mai are funcţia de a corecta orbita ISS, ce coboară din cauza atmosferei reziduale din spaţiu, la o înălţime de 350 de kilometri deasupra Pămîntului, este primul dintr-o serie de cinci care urmează să fie utilizate pe ISS. Vehiculul a fost construit de Astrium, o filială a grupului european EADS. Partea mecanică a sistemului de conectare la ISS a ATV-ului a fost realizată de ruşi, cu ajutorul tehnologiei utilizate de 30 de ani pentru navetele cargo Progress, în schimb sistemul electronic a fost conceput de companii europene partenere programelor ATV. Construcţia ATV-ului Jules Verne a costat 1,3 miliarde de euro. Următoarele ATV-uri (Automated Transfer Vehicle) vor fi indispensabile pentru funcţionarea ISS după 2010, cînd NASA va retrage din circulaţie cele trei navete spaţiale ale sale.

 

×
Subiecte în articol: externe jules verne