x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jurnalismul viitorului: Associated Press va folosi roboţi pentru ştiri

Jurnalismul viitorului: Associated Press va folosi roboţi pentru ştiri

03 Iul 2014   •   15:30
Jurnalismul viitorului: Associated Press va folosi roboţi pentru ştiri

Agenţia de presă Associated Press (AP) a anunţat că va folosi roboţi pentru a genera, în locul ziariştilor, majoritatea materialelor despre rezultatele trimestriale ale companiilor, transmite EFE miercuri. Prin acest sistem, care va intra în funcţiune din luna iulie, nu se urmăreşte desfiinţarea unor locuri de muncă, ci se doreşte ca redactorii să-şi folosească timpul mai mult pentru 'jurnalism' şi mai puţin pentru procesarea datelor.

Un comunicat difuzat pe pagina de internet a agenţiei menţionează că s-a luat această decizie pentru ca jurnaliştii să dispună de mai mult timp pentru a-şi cultiva sursele de informaţii şi, totodată ca să poată aborda în profunzime anumite subiecte. În acelaşi timp, va creşte de peste zece ori volumul informaţiilor despre rezultatele companiilor. 

'Ca toate companiile de media, AP analizează în mod constant ce conţinut trebuie să le ofere clienţilor săi şi cum îşi poate folosi mai bine reporterii', a explicat Lou Ferrara, vicepreşedinte al AP.

Conform acestuia, ziariştii de la cea mai mare agenţie de presă din SUA au alocat, de-a lungul multor ani, o mare parte din timp ştirilor despre rezultatele companiilor, redactând circa 300 de materiale pe trimestru. AP a descoperit însă recent că tehnologia companiei Automated Insights, în combinaţie cu date de la firma Zacks Investment Research, permite generarea în sistem automat a unor materiale scurte, de circa 150 până la 300 de cuvinte, în aproximativ acelaşi timp de care au nevoie şi jurnaliştii. 

'În loc să elaborăm 300 de materiale manual, putem oferi în jur de 4.400 prin sistemul automatizat' în fiecare trimestru, a spus vicepreşedintele. Astfel, jurnaliştii vor avea mai mult timp pentru a analiza importanţa şi implicaţiile cifrelor, pentru a identifica tendinţe şi a redacta ştiri în exclusivitate, care se pot publica împreună cu rezultatele firmelor.

Subiectul roboţilor jurnalişti' a atras atenţia în martie 2014, când ziarul Los Angeles Times a prezentat în exclusivitate o ştire despre un cutremur care a zguduit California. Ştirea fusese realizată de un 'robot' care fusese programat să intre în funcţiune în cazul producerii unui seism. Inventatorul acestui sistem este jurnalistul Ken Schwencke, creator al 'Quakebot' - algoritm conceput pentru a prelua date din serviciul USCS (U.S. Geological Survey) când are loc un cutremur. (Agerpres)

×