x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jurnaliştii Daphne Caruana Galizia şi Jan Kuciak, premiaţi postum în Germania

Jurnaliştii Daphne Caruana Galizia şi Jan Kuciak, premiaţi postum în Germania

01 Oct 2018   •   11:44
Jurnaliştii Daphne Caruana Galizia şi Jan Kuciak, premiaţi postum în Germania

Jurnaliştii Daphne Caruana Galizia, din Malta, şi Jan Kuciak, din Slovacia, au primit postum Premiul Golden Victoria 2018 din Germania pentru libertatea presei, relatează dpa. 

Înainte de a fi asasinaţi, Caruana Galizia scria despre corupţia din Malta, iar Kuciak investiga legăturile dintre membri ai guvernului slovac şi mafia italiană. 

Daphne Caruana Galizia a fost ucisă în explozia unei maşini-capcană în octombrie 2017, în timp ce Jan Kuciak a fost omorât în luna februarie a acestui an. 

Premiul este programat să fie înmânat familiilor jurnaliştilor la 5 noiembrie la Berlin, a anunţat luni organizaţia care acordă acest trofeu, Asociaţia Editorilor Germani de Reviste (VDZ).

Discursul de omagiere a celor doi jurnalişti la evenimentul din noiembrie ar urma să fie susţinut de scriitorul şi reporterul Duzen Tekkal. 

"Protejarea şi apărarea libertăţii presei şi de opinie reprezintă una dintre cele mai importante preocupări ale editorilor germani de reviste", a precizat VDZ într-un comunicat. 

Laureaţii din anii precedenţi au fost Ensaf Haidar, din Arabia Saudită, în 2017; Can Dundar, din Turcia, în 2016; şi trioul Farida Nekzad, din Afganistan, Ana Lilia Perez, din Mexic, şi Peter Bandermann, din Germania, în 2015. 

La ceremonia de la 5 noiembrie vor mai fi acordate şi alte premii, printre care un Trofeu Victoria Onorific pentru cancelarul german Angela Merkel.

AGERPRES

×