x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spovedania lui Kalașnikov. Ce i-a scris inventatorul celei mai folosite arme din lume patriarhului Rusiei

Spovedania lui Kalașnikov. Ce i-a scris inventatorul celei mai folosite arme din lume patriarhului Rusiei

13 Ian 2014   •   15:56
Spovedania lui Kalașnikov. Ce i-a scris inventatorul celei mai folosite arme din lume patriarhului Rusiei

Mihail Kalașnikov, inventatorul armei care îi poartă numele, i-a scris patriarhului Kirill al Rusiei o scrisoare, în 2012, în care mărturisea că se simte vinovat pentru morţile cauzate de invenţia sa.

Kalașnikov a murit luna trecută, la 94 de ani, nu înainte să devină un om pios. Inventatorul rus a mărturisit că a intrat pentru prima oară într-o biserică la 91 de ani şi s-a botezat creştin ortodox la scurt timp.

În scrisoarea către patriarhul Kirill, publicată acum de ziarul Izvestia, Kalaşnikov se declară "robul lui Dumnezeu" şi spune că gândul la toţi oamenii care au fost ucişi cu arma pe care a inventat-o îi provoacă "o durere spirituală insuportabilă".

"Mă chinuie aceeaşi întrebare fără răspuns: dacă arma mea a dus la moartea atâtor oameni, atunci eu, un creştin şi un credincios ortodox, sunt responsabil pentru moartea lor"?, scria Kalaşnikov în scrisoarea sa către patriarh.

"Cu cât trăiesc mai mult, cu atât această întrebare îmi sfredeleşte creierul şi mă întreb de ce Dumnezeu le-a permis oamenilor astfel de invidii, lăcomii şi agresiuni diavoleşti".

Pistolul-mitralieră Kalașnikov (AK-47) este una dintre cele mai folosite arme din istoria recentă, fiind simplu, uşor de întreţinut, relativ ieftin şi foarte eficient. Se estimează că peste 100 de milioane de astfel de arme au fost vândute în întreaga lume de la inventarea lor.

Purtătorul de cuvânt al patriarhiei ruse, Alexander Volkov, spune că scrisoarea a fost primită de Kirill, iar patriarhul i-a scris înapoi.

"Biserica are o poziţie clară în această problemă: când armele sunt folosite pentru apărarea patriei, Biserica sprijină atât inventatorii, cât şi soldaţii care le folosesc", a declarat Volkov.

"Kalaşnikov a inventat această armă pentru a-şi apăra ţara, nu pentru ca teroriştii să o folosească în Arabia Saudită", a mai spus purtătorul de cuvânt al patriarhiei ruse.

Mihail Kalaşnikov a murit pe 23 decembrie în urma unei hemoragii interne, la vârsta de 94 de ani. 

×
Subiecte în articol: mihail kalasnikov kalaşnikov