x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kerry jubileaza

Kerry jubileaza

03 Noi 2004   •   00:00

Primul lot de sondaje realizate la iesirea de la urne il arata pe democratul John Kerry in frunte in doua state importante. Florida si Ohio au votat cu rivalul lui Bush junior, transmite presa americana.

LAVINIA TUDORAN, ANCA ALDEA

Click pentru a mari imaginea
TENSIUNE. Cine va raspunde patru ani de-acum incolo de soarta americanilor?
Americanii si-au votat ieri noul presedinte. Au fost cozi imense, unii asteptand cu orele sa-si exprime votul. De zeci de ani nu au mai votat americanii in numar atat de mare precum au facut-o ieri. Primele sondaje realizate la iesirea de la urne in statele Florida si Ohio il dau drept invingator pe democratul John Kerry. Potrivit publicatiei virtuale Drudge Report, senatorul este mult in fata lui George W. Bush. Aseara nu erau insa date cifrele sondajelor.

156 de milioane de americani au fost asteptati ieri la vot intr-unul dintre cele mai stranse scrutine electorale din istoria Statelor Unite, menit sa-l desemneze pe cel de-al 44-lea locatar al Casei Albe. Primele birouri de vot au fost deschise in statele de pe Coasta de est a SUA, in zorii zilei, in jurul orei locale 6:00. Pentru prima data in ultimii 32 de ani, alegerile sunt monitorizate de observatori internationali si se desfasoara intr-o tara aflata in razboi. Masurile de securitate adoptate pentru primul scrutin organizat dupa atacurile din 11 septembrie au fost tinute secret.

EGALITATE. Candidatii cel mai bine cotati in sondaje, republicanul George W. Bush si democratul John Kerry, au intrat in cursa pe picior de egalitate, dupa o campanie istovitoare si dupa un turneu-maraton al ambilor candidati in preziua alegerilor.

Rezultatul votului se anunta unul extrem de strans. O dovada in plus a fost ultimul sondaj de opinie realizat de televiziunea CNN, cotidianul USA Today si Institutul Gallup. Potrivit acestui barometru, 49% dintre alegatori il prefera pe Bush, 49% - pe Kerry si 1% - pe independentul Ralph Nader.

NEREGULI. Florida, statul in care la ultimele prezidentiale au existat numeroase contestatii, este si de aceasta data in mijlocul unor acuzatii de nereguli electorale. Populatia de culoare din Florida, care voteaza traditional cu democratii, s-a plans ca o parte a alegatorilor din aceasta categorie, desi au mers la vot, nu ar fi pe listele celor inregistrati la scrutin.
×
Subiecte în articol: externe