x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Kievul se teme că Putin se va folosi de măcelul din Moscova pentru a dezlănțui iadul în Ucraina

UPDATE Kievul se teme că Putin se va folosi de măcelul din Moscova pentru a dezlănțui iadul în Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    23 Mar 2024   •   10:22
UPDATE Kievul se teme că Putin se va folosi de măcelul din Moscova pentru a dezlănțui iadul în Ucraina

În timp ce Rusia se resimte în urma atacului devastator la o sală de concerte, Kievul se teme că Vladimir Putin va exploata vărsarea de sânge pentru a-și intensifica războiul din Ucraina, indiferent de cine este vinovat. Între timp, bilanțul victimelor atacului din Moscova a crescut la cel puțin 115 morți. Kremlinul a declarat că 11 persoane au fost reținute în urma atacului, pe care oficialii americani l-au atribuit ISIS-K, o ramură a Statului Islamic, activă în Iran și Afganistan.

UPDATE:

Autoritățile ruse au anunțat sâmbătă că 11 persoane au fost reținute în legătură cu atacul comis cu o seară înainte la un concert rock sold-out lângă Moscova, în timp ce bilanțul victimelor a crescut la cel puțin 115 morți, informează The New York Times.

Potrivit Kremlinului, patru dintre persoanele reținute ar fi fost implicate direct în atac.

Autoritățile ruse au declarat că cel puțin 145 de persoane au fost rănite în atac, pe lângă cele 115 persoane care au fost declarate ucise.

Sâmbătă, oamenii au stat la coadă în fața unei unități medicale din Moscova pentru a dona sânge pentru răniți.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Vineri seară, grupul militant islamist extremist Statul Islamic a revendicat atacul în masă care au făcut cel puțin 60 de morți și zeci de răniți într-o suburbie a Moscovei.

Dar Kremlinul nu a acuzat încă în mod oficial nicio organizație, națiune sau individ. În trecut, SI a mai revendicat în mod eronat atacuri, deși brutalitatea în sala de concerte a corespuns tacticilor Statului Islamic, reiese dintr-o analiză Sky News.

În confuzia generală, au crescut, de asemenea, speculațiile potrivit cărora atacatorii ar fi putut avea legătură cu războiul din Ucraina.

Ministerul ucrainean de Externe a respins cu fermitate ceea ce a spus că sunt afirmații ale oficialilor ruși că Ucraina ar fi fost implicată.

Acesta a declarat că a considerat orice astfel de afirmație "ca fiind o provocare planificată de Kremlin pentru a alimenta și mai mult isteria antiucraineană în societatea rusă, pentru a crea condiții pentru o mobilizare sporită a cetățenilor ruși pentru a participa la agresiunea criminală împotriva țării noastre și pentru a discredita Ucraina în ochii comunității internaționale".

Ministerul a menționat că regimul rus are o "lungă istorie de provocări sângeroase ale serviciilor sale speciale", adăugând: "Nu există limite pentru dictatura lui Putin. Acesta este gata să își ucidă proprii cetățeni în scopuri politice, așa cum a ucis mii de civili ucraineni în timpul războiului împotriva Ucrainei, ca urmare a atacurilor cu rachete, a bombardamentelor de artilerie și a torturii".

Pe lângă războiul purtat împotriva Ucrainei, Rusia are probleme și cu extremismul islamist - o problemă în care a cooperat în trecut cu Marea Britanie și SUA, deși acest lucru a încetat de mult timp, deoarece relațiile au înghețat.

Sam Greene, director la Centrul de analiză a politicilor europene, a declarat într-o postare pe X că atacul a fost "un act de terorism, punct și de la capăt".

"După ce nu a reușit să îl prevină, Kremlinul va căuta probabil o modalitate de a-l folosi, ceea ce ar putea însemna foarte bine să dea vina pe Ucraina", a scris el.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: macel Moscova ucraina Vladimir Putin