x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kiev-ul acuză Moscova că vrea să declanşeze al treilea război mondial

Kiev-ul acuză Moscova că vrea să declanşeze al treilea război mondial

25 Apr 2014   •   15:45
Kiev-ul acuză Moscova că vrea să declanşeze al treilea război mondial
Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a acuzat vineri Rusia că vrea să lanseze un al treilea război mondial, susţinând insurecţia separatistă din estul Ucrainei şi îndemnând comunitatea internaţională să se unească împotriva agresiunii ruse.

“Tentativele de agresiune ale armatei ruse pe teritoriul Ucrainei vor duce la un conflict pe teritoriul Europei. Lumea nu a uitat Cel de-al Doilea Război Mondial, iar Rusia vrea să lanseze un al treilea”, a declarat acesta în cadrul şedinţei de Guvern. “Susţinerea Rusiei faţă de teroriştii din Ucraina constituie o crimă internaţională, şi noi facem apel la comunitatea internaţională să se unească împotriva agresiunii ruse”, a mai spus premierul ucrainean, potrivit AFP.

Pe de altă parte, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat, tot vineri, SUA, că doresc să denigreze Rusia şi a apreciat tonul omologului său american John Kerry drept “inacceptabil”. Lavrov a afirmat că propaganda americană are ca scop denigrarea Rusiei, denigrarea celor care protestează la adresa actelor ilegale ale autorităţilor de la Kiev, care încearcă să interzică limba rusă şi să-i facă pe toţi ruşii şi rusofonii inamici care trebuie ucişi”.
Secretarul american de Stat, John Kerry, a acuzat joi Moscova că nu a avut nicio iniţiativă pentru a pune în practică acordul încheiat la Geneva şi a avertizat în privinţa unei erori costisitoare. El a acuzat şi reţeaua RT de televiziune, finanţată de Kremlin şi cunoscută sub numele de Russia Today, că promovează viziunea fantezistă a preşedintelui Vladimir Putin asupra a ceea ce se întâmplă pe teren. Lavrov a apărat RT, afirmând că este un concurent serios pentru CNN şi postul britanic BBC.

La rândul ei, armata ucraineană a anunţat că va încerca să îi blocheze pe insurgenţii proruşi în interiorul oraşului Slaviansk, bastion prorus din estul sub controlul insurgenţilor, după cum a declarat vineri şeful Administraţiei Prezidenţiale, Serghei Paşinski.

Unităţile ucrainene au lansat cea de-a doua fază a operaţiunii care constă în blocarea Slaviansk-ului, şi de a nu permite sosirea de întăriri proruse, a declarat Paşinski, citat de agenţia Interfax, adăugând că obiectivul acestei operaţiuni este de a evita victimele în rândul civililor.

Cancelarul german Angela Merkel este îngrijorată de situaţia din Ucraina. Ea şi-a exprimat marea îngrijorare în legătură cu ce se întâmplă acolo, în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert. Merkel a declarat că aşteaptă ca Guvernul rus să-şi manifeste clar aprobarea faţă de acordul de la Geneva şi să-l pună în practică.


×