x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kievul a cerut oprirea operaţiunilor militare în zona prăbuşirii zborului MH17

Kievul a cerut oprirea operaţiunilor militare în zona prăbuşirii zborului MH17

21 Iul 2014   •   14:08
Kievul a cerut oprirea operaţiunilor militare în zona prăbuşirii zborului MH17

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut forţelor ucrainene să întrerupă operaţiunile militare în jurul zonei în care s-a prăbuşit zborul MH17 al companiei aeriene Malaysia Airlines, relatează agenţia Interfax-Ucraina.

“Am dat ordin: pe o rază de 40 de kilometri de la locul tragediei, militarii ucraineni trebuie să întrerupă operaţiunile şi să se abţină să mai deschidă focul”, a declarat Poroşenko. Preşedintele ucrainean s-a deplasat la Ambasada Malaeziei de la Kiev, unde a avut o întrevedere cu şeful misiunii diplomatice, relatează AFP.

Experţii internaţionali vor sosi luni la locul accidentului avionului companiei Malaysia Airlines, în zona ocupată de rebelii proruşi în estul Ucrainei, a anunţat duminică premierul olandez, Mark Rutte.

“OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) vrea să ducă misiunea de identificare cu experţii olandezi mâine dimineaţă la locul accidentulu”, a declarat Mark Rutte ziariştilor la Haga.

Olandezii vor coordona dificila sarcină a identificării celor 298 de victime ale accidentului, a menţionat Mark Rutte.

Prim-ministrul olandez a mai făcut cunoscut că îi va cere din nou preşedintelui rus, Vladimir Putin, să acţioneze pentru a facilita accesul la locul tragediei, după o serie de discuţii avute în cursul zilei de duminică cu cancelarul german, Angela Merkel, şi cu premierul britanic, David Cameron.

La rândul său, ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, urmează să se deplaseze la sediul din New York al Naţiunilor Unite cu scopul a ajuta la “formarea unei coaliţii” pentru a permite recuperarea corpurilor, a subliniat Mark Rutte.

Citește și Apocalipsa vine AZI
13 Apocalipse pe care le-am ratat și încă una, care va veni


Regele Willem-Alexander şi premierul Mark Rutte se vor întâlni luni cu rude şi apropiaţi ai celor 193 de victime de naţionalitate olandeză care au pierit în catastrofa aeriană.
În timp ce opinia publică internaţională este tot mai revoltată din cauza separatiştilor proruşi care s-au grăbit să strângă corpurile şi au blocat accesul la locul accidentului, Mark Rutte a refuzat să răspundă la întrebările ziariştilor cu privire la o eventuală intervenţie militară a NATO pentru a asigura accesul în zonă. “Avem un obiectiv şi acesta este de a recupera victimele”, a ţinut el să sublinieze, potrivit AFP.

×