x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim Jong-Il a plecat pe şest la chinezi

Kim Jong-Il a plecat pe şest la chinezi

de Sînziana Stancu    |    26 Aug 2010   •   00:00

Liderul nord-coreean Kim Jong-Il a plecat în secret într-o vizită în China, la bordul trenului său special.
În timp ce Beijingul păstrează tăcere totală asupra vizitei secrete a lui Kim Jong-Il, agenţia sud-coreeană Yonhap, care a citat o sursă guvernamentală, a fost cea care a lansat vestea. Aceasta ar fi a doua vizită a liderului nord-coreean în China, în acest an. În mai, preşedintele Kim a efectuat o călătorie de cinci zile în China, în cadrul căreia s-a întâlnit cu omologul său, Hu Jintao. Această nouă vizită are loc pe fondul înmulţirii speculaţiilor privind succesiunea lui Kim Jong-Il şi în timp ce Beijingul încearcă să aducă Phenianul la masa negocierilor pe tema opririi programului nuclear nord-coreean, scrie AFP. Plecarea liderului nord-coreean coincide cu vizita fostului preşedinte american Jimmy Carter, ajuns miercuri la Phenian pentru a încerca să obţină eliberarea unui american, condamnat la opt ani de închisoare în Coreea de Nord.

China şi Coreea de Nord au obiceiul să nu confirme deplasările liderului nord-coreean decât după ce acesta a părăsit teritoriul chinez, dar au venit suficiente informaţii şi confirmări de la oficialităţi care au dorit să-şi păstreze anonimatul, care dau drept sigură vizita lui Kim Jong-Il în China.
La rândul lor, agenţiile de voiaj din Dandong, oraş de frontieră prin care a trecut liderul nord-coreean în timpul celorlalte vizite, au declarat pentru AFP că nu au primit directive speciale să suspende activitatea turistică din cauza trecerii vreunui "tren special".

Kim Jong-Il, în vârstă de 68 de ani, a suferit un atac cerebral în august 2008 şi nu a mai apărut în public decât în câteva ocazii. El nu şi-a desemnat încă un succesor, dar numeroşi analişti politici şi surse din interiorul sistemului afirmă că acesta ar putea fi cel de-al treilea fiu al lui, Jong-Un, care este preferatul său.

×
Subiecte în articol: externe