x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kissinger, concediat din CIA

Kissinger, concediat din CIA

11 Ian 2005   •   00:00

Veteranul diplomatiei americane Henry Kissinger a fost concediat de la Agentia Centrala de Informatii (CIA).

Stirea a fost publicata pe site-ul revistei americane Newsweek, potrivit careia Agentia a renuntat la serviciile altor opt consilieri, dupa ani buni "dedicati gloriei Americii". Pe lista disponibilizatilor se mai afla fostii senatori Warren Rudman, Sam Nunn si Bob Kerrey, amiralii in retragere William Crowe, David Jeremiah si Dennis Blair, precum si fostii directori ai CIA William Webster si James Woolsey.

Consilierii demisi au primit cate o scrisoare semnata de noul director al CIA, Porter Gross. "Nu ma simt insultat", a declarat William Webster publicatiei americane. Surse din cadrul Agentiei sustin ca unul dintre nemultumiti s-a dovedit a fi Kissinger. Contactat de jurnalisti, acesta a raspuns sec: "Nu am nici o parere". Un purtator de cuvant al CIA a declarat ca directorul Gross "are un respect deosebit pentru fiecare dintre cei noua experti demisi". (Anca Aldea)

UN AS AL DIPLOMATIEI
Fost secretar de stat intre 1973 si 1977, Kissinger a jucat un rol important in politica externa a SUA. Autor al unor lucrari cu specific diplomatic si politic, el a explicat, in repetate randuri, diferentele evidente intre modul american de abordare a politicii externe si cel promovat de alte state ale lumii. Pentru atitudinea sa transanta si directa, diplomatul american, un veteran al Partidului Republican, a fost deseori considerat instrumentul de marginalizare folosit de Washington in fata Europei. Nascut in Germania in 1923 si naturalizat in America 20 de ani mai tarziu, Kissinger a obtinut in 1973 Premiul Nobel pentru Pace pentru negocierea incetarii focului intre Israel si Egipt.

×
Subiecte în articol: externe