x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șefa FMI vede șanse mari de creștere globală sub 2% în 2023

Șefa FMI vede șanse mari de creștere globală sub 2% în 2023

de Redacția Jurnalul    |    01 Dec 2022   •   19:30
Șefa FMI vede șanse mari de creștere globală sub 2% în 2023
Sursa foto: Hepta

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat joi că șansele ca anul viitor creșterea globală să scadă sub 2% sunt tot mai mari din cauza efectelor continue ale războiului din Ucraina și a încetinirii simultane a creșterii economice în Europa, China și SUA.

Georgieva a declarat la conferința Reuters NEXT că este deosebit de îngrijorată de încetinirea din China, deoarece a doua economie a lumii a fost un motor puternic al creșterii globale.

FMI își va actualiza perspectivele economice în ianuarie, iar imaginea "s-a întunecat recent pe baza a ceea ce vedem în ceea ce privește sentimentul consumatorilor și sentimentul investitorilor", a spus ea.

În octombrie, FMI și-a redus prognoza de creștere globală pentru 2023 la 2,7%, față de 2,9% în iulie, pe fondul presiunilor colaterale din cauza războiului din Ucraina, a prețurilor ridicate la energie și alimente, a inflației și a ratelor dobânzilor puternic crescute, avertizând că condițiile s-ar putea înrăutăți semnificativ anul viitor.

La vremea respectivă, FMI a plasat o probabilitate de 25% ca anul viitor creșterea globală să scadă sub 2% - fenomen care a avut loc doar de cinci ori din 1970 încoace - și a spus că există o probabilitate de peste 10% de contracție a PIB-ului mondial.

"Suntem îngrijorați de faptul că această probabilitate ar putea să urce puțin mai mult", a declarat joi Georgieva, citând impactul "războiului fără sens" al Rusiei din Ucraina asupra economiei Europei și încetinirile simultane din Statele Unite, Europa și China.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Kristalina Georgieva FMI