x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La 15 ani de la Tienanmen - A murit Zhao Ziyang

La 15 ani de la Tienanmen - A murit Zhao Ziyang

17 Ian 2005   •   00:00

Fostul lider al Partidului Comunist Chinez, cazut in dizgratie dupa manifestatiile din celebra Piata Tienanmen, a murit ieri la un spital din Beijing. Zhao Ziyang avea 85 de ani si fusese internat saptamana trecuta, dupa ce suferise o serie de atacuri cerebrale.


IRINA CRISTEA

DESTIN. Zhao Ziyang (foto centru) si-a riscat libertatea pentru a evita macelul din Piata Tienanmen
Zhao Ziyang si-a petrecut ultimii 15 ani in arest la domiciliu pentru ca a indraznit sa se alature protestatarilor care au manifestat in 1989 in Piata Tienanmen impotriva regimului de la Beijing. El s-a adresat atunci manifestantilor, rugandu-i sa incheie protestul, si s-a numarat printre putinii demnitari care s-au opus interventiei in forta care a insangerat piata. Gestul sau l-a costat scump. Ziyang a cazut in dizgratie si a fost indepartat. Regimul de la Beijing nu a ales o solutie radicala in ceea ce-l priveste, preferand calea arestului la domiciliu pentru a-l izola definitiv.

Anuntul privind moartea lui Zhao Ziyang a fost urmat de o intarire a masurilor de securitate in zona Pietei Tienanmen.

MACELUL DIN PIATA
Evenimentele din aprilie 1989 din Piata Tienanmen din Beijing au intrat in istorie drept un exemplu de brutalitate a regimurilor represive fata de orice incercare de deschidere catre valorile democratice. Mii de manifestanti, in cea mai mare parte studenti, au cerut reformarea regimului lui Jiang Zemin. La data de 13 mai, protestatarii incep greva foamei si nu dau nici un semn ca ar intentiona sa paraseasca piata. O saptamana mai tarziu, la Beijing este declarata Legea Martiala, iar in 3 si 4 iunie, fortele de securitate intervin in forta cu arme si tancuri, punand capat protestului cu pretul a sute de morti.

×
Subiecte în articol: externe