x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La inchisoare - Saddam a intrat in greva foamei

La inchisoare - Saddam a intrat in greva foamei

13 Dec 2004   •   00:00

EXTERNE
Fostul dictator irakian, Saddam Hussein, a intrat in greva foamei in inchisoare, pentru a protesta fata de "relele tratamente" ale americanilor, exact la un an dupa ce a fost capturat.
ANA ILIE

La fix un an de la capturarea sa, fostul dictator irakian, Saddam Hussein, a intrat in greva foamei impreuna cu mai multi colaboratori ai sai, spre surprinderea americanilor, care ii tin inchisi intr-o baza militara din apropierea capitalei irakiene, Bagdad, in asteptarea procesului.

CONFUZIE. Daca initial americanii au negat categoric ca fostii demnitari irakieni aflati in detentie au inceput o astfel de actiune, ulterior au revenit cu precizarea ca opt din cei 11 inalti demnitari ai regimului de la Bagdad au refuzat luni micul-dejun. Americanii au negat insa categoric zvonul ca fostul dictator ar fi intrat in greva foamei impreuna cu acestia. Locotenent-colonelul Barry Johnson, purtator de cuvant al armatei americane pentru centrele de detentie din Irak, a tinut sa precizeze ca starea de sanatate a celor opt grevisti ai foamei nu pune deocamdata probleme.

RECUNOASTERE. Un avocat al fostului presedinte irakian, Taha Yassin Ramadan, a recunoscut ca si clientul sau se afla printre grevisti si ca actiunea acestora are ca scop obtinerea aplicarii Conventiilor de la Geneva, privind prizonierii de razboi. Totodata, grevistii cer incetarea relelor tratamente, a izolarii, a interdictiei accesului la ziare si la radio, dar si a vizitelor familiei. In plus, avocatul a tinut sa mai spuna ca grevistii "sunt foarte preocupati de soarta lui Saddam Hussein, deoarece nu il mai pot vedea". In orice caz, Saddam a reusit sa transmita, potrivit AFP, tot printr-un avocat, ca a intrat si el in greva foamei pentru a protesta fata de "relele tratamente".

LA UN AN. Fostul dictator irakian a fost capturat la data de 13 decembrie 2003 de catre trupele americane. El se afla intr-o ascunzatoare subterana, in apropiere de orasul sau natal, Tikrit.
×
Subiecte în articol: externe