x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La Repubblica: Proteste în România, după cele mai dure măsuri de austeritate de la nivelul UE

La Repubblica: Proteste în România, după cele mai dure măsuri de austeritate de la nivelul UE

de Mediafax    |    17 Ian 2012   •   16:04
La Repubblica: Proteste în România, după cele mai dure măsuri de austeritate de la nivelul UE

Romania a adoptat cele mai dure masuri de austeritate de la nivelul Uniunii Europene, pentru a respecta conditiile convenite cu FMI si UE, noteaza ziarul italian La Repubblica, prezentand pe larg situatia politica si sociala care a condus la protestele din Bucuresti si alte orase.

Violentele de la Bucuresti s-au soldat cu 70 de raniti, pe fondul masurilor de austeritate adoptate de Guvern in ultimele luni, scrie La Repubblica.

Chiar daca premierul Emil Boc a condamnat violentele si a initiat dialogul cu structurile sociale, in Romania "situatia ramane alarmanta, pentru ca manifestatiile din ultimele zile (...) sunt cel mai radical semnal al unei stari generale de nemultumire fata de masurile de austeritate si fata de scaderea nivelului de trai", comenteaza publicatia italiana. Conform La Repubblica, problema este ca "populatia Romaniei s-a saturat", in conditiile in care Bucurestiul a adoptat cele mai dure masuri de austeritate de la nivelul Uniunii Europene. "Pentru a respecta tinta de deficit stabilita cu FMI si UE, de 1,9% din PIB, Romania a facut cele mai mari reduceri din intreaga Uniune Europeana. Salariile angajatilor din sectorul bugetar au fost reduse cu 25%. (...) In prezent, un pensionar roman are un venit mediu de 160 de euro pe luna dupa 37 de ani de munca, iar salariul mediu este de 350 de euro", explica ziarul La Repubblica. De altfel, principalele publicatii italiene acorda spatii ample protestelor din Romania. "Este haos in Romania dupa cinci zile de manifestatii", scrie Corriere della Sera, in timp ce agentia ANSA relateaza pe larg despre amplele proteste de la Bucuresti si din alte orase ale tarii.

×
Subiecte în articol: romania proteste austeritate la repubblica