x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Laserele şi undele sonore, printre armele neletale dezvoltate de SUA

Laserele şi undele sonore, printre armele neletale dezvoltate de SUA

de Mediafax    |    05 Ian 2012   •   10:49
Laserele şi undele sonore, printre armele neletale dezvoltate de SUA

Un raport al Pentagonului, care prezinta o lista cu posibile imbunatatiri ale echipamentului militar si propuneri de noi tehnologii neletale, a fost publicat pe Internet, de site-ul Public Intelligence, specializat in dezvaluirea documentelor de securitate nationala, relateaza BBC News Online.

Lista include lasere si arme electromagnetice care pot fi folosite pentru dispersarea multimilor, precum si arme cu ultrasunete, care provoaca stari de greata si pot fi folosite impotriva scafandrilor. Lista, denumita Non-Lethal Weapons Reference Book, ar fi fost intocmita de Directia de arme neletale (JNLWD) a Departamentului american al Apararii.

Raportul de peste 100 de pagini detaliaza caracteristicile fiecarei arme, precum si posibilele pagube colaterale si implicatiile politice ale utilizarii sale. Efectele tipice ale folosirii acestor arme asupra corpului uman includ orbire temporara, surzire si imposibilitatea miscarii.

Un exemplu este Impulse Swimmer Gun, o arma care ar putea sa "anihileze inotatorii subacvatici si scafandrii", cu ajutorul unor "unde sonore transmise pe sub apa", care afecteaza auzul inotatorului provocand greata severa.

O alta arma, "Laser Based Flow Modification", detaliaza modul in care laserele pot fi folosite pentru a intrerupe fluxul aerodinamic din jurul aripilor unui avion, fortand aeronava sa schimbe directia.

Printre celelalte arme neletale aflate in curs de dezvoltare figureaza un sistem menit sa deplaseze persoanele intr-o zona emitand o "senzatie de caldura" care cauzeaza "miscari involuntare", un sistem care emite microunde capabile sa blocheze motorul unui vehicul, sau pulsuri electromusculare care "maresc susbstantial" perioada in care poate fi imobilizata o persoana ostila.

×