x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Laureaţi ai premiului Nobel cer eliberarea disidentului chinez Liu Xiaobo

Laureaţi ai premiului Nobel cer eliberarea disidentului chinez Liu Xiaobo

11 Oct 2014   •   10:29
 Laureaţi ai premiului Nobel cer eliberarea disidentului chinez Liu Xiaobo

Patru foşti laureaţi ai premiului Nobel pentru pace au cerut ONU şi Uniunii Europene să facă presiuni asupra Chinei pentru eliberarea câştigătorului din 2010 al acestei distincţii, Liu Xiaobo, din închisoare, şi a soţiei sale din arestul la domiciliu, informează DPA. 

Mairead Maguire, Desmond Tutu, Jody Williams şi Shirin Ebadi au semnat o scrisoare deschisă în care îşi exprimă "puternica indignare faţă de încarcerarea lui Liu Xiaobo. 

"La 25 decembrie, 2009, guvernul chinez l-a condamnat pe dr. Liu, un intelectual foarte respectat şi celebru disident, la 11 ani de închisoare pentru incitare la subversiune", se menţionează în scrisoare, trimisă vineri, în ziua în care s-a decernat premiul Nobel pentru pace în acest an. 

"Acuzaţiile s-au bazat pe eseurile sale politice şi pe faptul că a fost coautor al 'Cartei 08', care solicita o reformă politică paşnică în China, bazată pe principiile drepturilor omului, libertăţii şi democraţiei", se mai precizează în scrisoarea deschisă. 

Cei patru foşti laureaţi ai premierului îşi exprimă "revolta că soţia lui, artista şi poeta Liu Xia, se află în arest la domiciliu ilegal de peste patru ani". 

"Rămânem încrezători că în actualele circumstanţe, lumea, ONU şi UE nu pot păstra tăcerea şi lăsa fără apărare un laureat al premiului Nobel, societatea civilă din China şi pe militanţii chinezi pentru drepturi fundamentale şi principii universale", conchid autorii scrisorii. (Agerpres)



×
Subiecte în articol: Liu Xiaobo disident chinez