x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Le Pen si-a taiat craca

Le Pen si-a taiat craca

13 Ian 2005   •   00:00

Comentariile si declaratiile controversate ameninta sa-l aduca pe extremistul de dreapta Jean-Marie Le Pen in fata justitiei.


IRINA CRISTEA

"REBEL". Distractia favorita a lui Jean-Marie Le Pen sunt comentariile controversate
Desi se obisnuisera cu limbajul colorat si cu declaratiile aiuritoare ale liderului de extrema dreapta Jean-Marie Le Pen, francezii s-au aratat oripilati de cea mai recenta "perla" a sefului partidului Frontului National. Le Pen a declarat, intr-un interviu acordat unui ziar de extrema dreapta, ca ocupatia nazista din Franta "nu a fost chiar atat de inumana", iar afirmatia s-ar putea sa il coste destul de scump. Desi nu este la prima astfel de "scapare", controversatul Le Pen a reusit, de aceasta data, sa-l deranjeze pe insusi ministrul francez al Justitiei, care s-a sesizat imediat si le-a cerut procurorilor sa inceapa o ancheta preliminara, urmand ca liderul de extrema dreapta sa dea socoteala pentru spusele sale in fata unui tribunal. Principala problema este ca Le Pen nu s-a multumit cu acest comentariu legat de ocupatia germana, ci a atins si o problema extrem de sensibila in Franta, Holocaustul. "Daca nemtii ar fi recurs la executii in masa, cum se spune acum, n-ar mai fi avut nevoie de tabere de concentrare", a spus Le Pen. Daca va fi gasit vinovat ca a facut comentarii insultatoare la adresa victimelor ocupatiei naziste si a evreilor, Le Pen risca sa fie pedepsit fie cu amenda, fie cu inchisoare.

CELEBRU. Jean-Marie Le Pen, in varsta de 76 de ani, a mai fost condamnat pentru comentarii rasiste si antisemite. El este autorul unei remarci devenite celebre, potrivit careia camerele de gazare din lagarele naziste au fost "un detaliu al istoriei".

×
Subiecte în articol: externe