x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lech Walesa a fost agent secret comunist

Lech Walesa a fost agent secret comunist

23 Sep 2010   •   00:00

Lech Walesa ar fi fost agent secret comunist, cu numele de cod Bolek, potrivit Enciclopediei Solidaritatea, relatează Radio Polonia.

Şeful editurii, Przemyslaw Miskiewicz, afirmă că informaţiile în legătură cu Lech Walesa provin de la Institutul Memoriei Naţionale (IPN). Potrivit cărţii, Walesa a cooperat cu serviciul comunist între 1970 şi 1976. Precizarea este semnată de toată echipa editorială, nu de o singură persoană, pentru că întreaga echipă a decis să îşi asume responsabilitatea pentru această afirmaţie, afirmă Miskiewicz.

Fostul preşedinte a declarat că intenţionează să dea în judecată editura Enciclopediei Solidaritatea, Stowarzyszenie Pokolenie, pentru acuzaţiile că ar fi cooperat cu serviciile secrete comuniste, o acuzaţie pe care a negat-o în mod repetat.

"Cineva vrea să se lupte cu mine", a afirmat Lech Walesa, adăugând că precizarea din enciclopedie a fost scrisă de istorici ignoranţi, care şi-au bazat cunoştinţele pe dosarele poliţiei secrete comuniste şi pe denunţări.
În anul 2000, Curtea de Apel din Varşovia a decis că Walesa nu a cooperat cu serviciile secrete comuniste. Cinci ani mai târziu, Institutul Memoriei Naţionale i-a acordat lui Walesa statutul de "victimă a regimului comunist".

Sursa: realitatea.net

×
Subiecte în articol: externe