Legea dublei cetăţenii din Ungaria denotă lipsă de interes din partea Guvernului faţă de ungurii din ţară, care se confruntă cu dificultăţi economice tot mai mari, comentează The Guardian în ediţia online. În condiţiile în care şomajul a ajuns la 11,8%, forintul s-a devalorizat, iar situaţia economică a Ungariei se înrăutăţeşte constant, atrăgând comparaţii cu Grecia, politicienii de dreapta aflaţi de curând la putere au dat prioritate unor măsuri care-i vizează pe maghiarii de peste hotare.
Luat de valul succesului obţinut prin adoptarea noii forme a legii, Guvernul a decis sărbătorirea la 4 iunie a Zilei Unităţii Naţionale, care marchează semnarea Tratatului de la Trianon, în 1920, prin care aproximativ "două treimi" din teritoriu
şi 2,5 milioane din populaţia Ungariei au trecut la ţări vecine, ca Slovacia, România, Serbia şi Ucraina.
Publicaţia britanică face trimitere şi la efectul pe care această lege îl are asupra relaţiilor dintre Ungaria şi statele vecine. Despre România, The Guardian scrie că "ar putea să nu facă mare caz" de legea dublei cetăţenii, având în vedere că Bucureştiul, la rândul său, a "înmânat, în mod discret, mii de paşapoarte etnicilor români din (Republica) Moldova", care nici nu este membră a UE.
Reacţia politicienilor români la modificarea legii ungare a cetăţeniei a fost discretă până la a lipsi cu desăvârşire. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că "analizează modificările Legii cetăţeniei, urmând să prezinte o poziţie cu privire la acest subiect".
Cu toate acestea, nemulţumiri există, deşi contextul politic şi diplomatic obligă la o atitudine rezervată. "Nu este uşor de digerat faptul că Ungaria reuşeşte astfel o anumită extindere. E un lucru care nu convine nici în România, nici în alte state vecine", au declarat, pentru Jurnalul Naţional, surse parlamentare bine familiarizate cu acest dosar. "Faptul că partidele de dreapta FIDESZ şi Jobbik au readus la putere la Budapesta o retorică de dreapta, xenofobă, antisemită, naţionalistă, care creşte temperatura în statele vecine unde există minoritate şi formaţiuni politice maghiare este, de asemenea, un aspect delicat. Această creştere a temperaturii în mediul politic şi reapariţia discuţiilor şi a retoricii de acest tip nu fac nici un bine", a declarat aceeaşi sursă.