x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Libia anunţă încetarea tuturor operaţiunilor militare. Franţa e precaută

Libia anunţă încetarea tuturor operaţiunilor militare. Franţa e precaută

de Marina Constantinoiu    |    18 Mar 2011   •   15:13
Libia anunţă încetarea tuturor operaţiunilor militare. Franţa e precaută
Sursa foto: /reuters

156917-bucurie.jpgLibia a anunţat vineri că va pune capăt tuturor operaţiunilor militare, ca măsură de aplicare a rezoluţiei votate de Consiliul de Securitate al ONU în cursul nopţii de joi spre vineri, a anunţat ministrul de Extere libian, Moussa Koussa, citat de AFP.

 

“Libia a decis să respecte imediat încetarea focului şi să pună capăt tuturor operaţiunilor militare”, a declarat Koussa într-o conferinţă de presă. El a afirmat că ţara sa, fiind un membru cu drepturi depline al Naţiunilor Unite, este “constrânsă să accepte rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU”. Koussa a adăugat că Tripoli încurajează “deschiderea de canale de dialog cu toate părţile”, fără a oferi detalii despre ce anume are în vedere.

 

El a declarat că regretă profund rezoluţia, care, după părerea lui, va agrava suferinţa poporului libian.

 

Rezoluţia ONU, care deschide calea către recurgerea la forţă contra trupelor pro-Gaddafi şi a loviturilor aeriene după mai bine de o lună de confruntări violente între forţele de opoziţie şi cele ale liderului libian, cere şi instituirea imediată a unei încetări a focului şi oprirea completă a violenţelor şi a oricăror atacuri contra civililor.

 

Uniunea Europeană (UE) intenţionează să aducă o susţinere esenţialmente umanitară în Libia, dar care ar putea lua forma unei operaţiuni militare în cadrul asistenţei aduse refugiaţilor, au anunţat mai mulţi diplomaţi europeni, citaţi de AFP. Cele 27 de ţări membre UE, până acum divizate în legătură cu oportunitatea impunerii unei zone de excludere aeriană în Libia, examinează diferite opţiuni, “în special în ceea ce priveşte susţinerea militară eventuală a unor operaţiuni în cadrul asistenţei umanitare”, a declarat un diplomat de rang înalt.

 

Franţa s-a declarat precaută în legătură cu informaţiile venite de la Tripoli referitoare la decizia de încetare a tuturor operaţiunilor militare din ţară. Mâine, la Paris, va avea loc un summit al UE-Uniunii Africane-Ligii Arabe referitor la situaţia din Libia, în prezenţa secretarului general al ONU, Ban Ki-moon.

×
Subiecte în articol: gaddafi rezolutie onu