x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul pro-Taiwan din Tuvalu pierde un loc în alegerile naționale

Liderul pro-Taiwan din Tuvalu pierde un loc în alegerile naționale

de Redacția Jurnalul    |    27 Ian 2024   •   23:20
Liderul pro-Taiwan din Tuvalu pierde un loc în alegerile naționale
Sursa foto: Hepta

 Liderul pro-Taiwan din Tuvalu, națiune insulară din Pacific, Kausea Natano (foto), și-a pierdut mandatul în cadrul unor alegeri urmărite îndeaproape de Taiwan, China și SUA, potrivit rezultatelor de sâmbătă, citate de Reuters.

Tuvalu, cu o populație de aproximativ 11.200 de locuitori răspândiți pe nouă insule, este unul dintre cei trei aliați rămași în Pacific ai Taiwanului, după ce Nauru a întrerupt legăturile în această lună și a trecut la Beijing, care a promis mai mult ajutor pentru dezvoltare.

Natano se angajase să continue să sprijine Taiwanul, un aliat diplomatic din 1979.

Un alt pretendent la conducere, Seve Paeniu, a declarat că legăturile diplomatice ar trebui revizuite, iar noul guvern ar trebui să decidă dacă Taiwanul sau China poate răspunde cel mai bine nevoilor Tuvalu.

Lupta diplomatică dintre Taiwan și China are loc pe fondul unei dispute mai ample pentru influență în Pacific între China și SUA, Washingtonul promițând recent primul cablu submarin pentru a conecta Tuvalu la telecomunicațiile globale.

Rezultatele pentru electoratul din Funafuti, publicate sâmbătă de un oficial electoral la Tuvalu TV, au arătat că Natano nu și-a păstrat locul. El nu a putut fi contactat pentru comentarii. Paeniu, care a revenit fără opoziție în electoratul insulei Nukulaelae, a declarat că va încerca să formeze o coaliție între legislatorii aleși pentru a candida la funcția de prim-ministru.

Un alt pretendent la conducere, Enele Sopoaga, și-a păstrat, de asemenea, locul, potrivit rezultatelor oficiale. Sopoaga a promis sprijin pentru Taiwan, dar dorește ca acordul de securitate cu Australia să fie eliminat.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: tuvalu lider pro-taiwan