x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderii G7 vor să impună sancţiuni mai dure împotriva Rusiei: "Acţiunile de destabilizare a estului Ucrainei sunt inacceptabile!"

Liderii G7 vor să impună sancţiuni mai dure împotriva Rusiei: "Acţiunile de destabilizare a estului Ucrainei sunt inacceptabile!"

05 Iun 2014   •   08:21
Liderii G7 vor să impună sancţiuni mai dure împotriva Rusiei: "Acţiunile de destabilizare a estului Ucrainei sunt inacceptabile!"
Sursa foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Liderii G7 au afirmat miercuri seară că sunt pregătiţi să impună sancţiuni şi mai dure Rusiei dacă aceasta nu va contribui la restabilirea stabilităţii în estul Ucrainei, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

"Suntem pregătiţi să intensificăm sancţiunile ţintite şi să luăm în considerare noi măsuri restrictive semnificative pentru a impune costuri suplimentare Rusiei dacă evenimentele o vor impune. Suntem uniţi în condamnarea continuării de către Rusia a încălcării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia şi acţiunile de destabilizare a estului Ucrainei sunt inacceptabile şi trebuie să înceteze", se menţionează într-o declaraţie comună a liderilor G7 reuniţi la Bruxelles.

Ei fac apel la Rusia să recunoască rezultatul alegerilor prezidenţiale de la 25 mai, "să termine retragerea forţelor militare din apropierea frontierei cu Ucraina, să stopeze fluxul de arme şi de militanţi spre Ucraina" şi "să-şi utilizeze influenţa pe lângă separatiştii înarmaţi pentru ca aceştia să depună armele şi să renunţe la violenţă".

G7 încurajează şi autorităţile ucrainene "să menţină o abordare măsurată în operaţiunile de restaurare a legii şi a ordinii".

Cancelarul german Angela Merkel a declarat într-o conferinţă de presă că Occidentul va verifica 'iar şi iar' dacă există vreun progres în detensionarea situaţiei din estul Ucrainei, unde forţele guvernamentale se luptă cu separatiştii proruşi.

"Nu ne putem permite continuarea destabilizării în Ucraina. Dacă nu avem progrese în chestiunile pe care trebuie să le rezolvăm există posibilitatea de sancţiuni, chiar sancţiuni dure din faza a treia", a spus Merkel.

Angela Merkel a mai afirmat, potrivit DPA, că liderii G7 au căzut de acord asupra unei liste de cereri care îi vor fi prezentate liderului rus Vladimir Putin în următoarele zile şi care au drept scop stabilizarea situaţiei din Ucraina. Printre acestea se află cooperarea cu preşedintele ucrainean ales Petro Poroşenko, luarea de măsuri pentru a pune capăt fluxului de arme şi de combatanţi dinspre Rusia sau implementarea de măsuri pentru asigurarea furnizării de gaz.


×