x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul Jobbik răspunde într-o scrisoare deschisă la acuzaţiile aduse de autorităţile române

Liderul Jobbik răspunde într-o scrisoare deschisă la acuzaţiile aduse de autorităţile române

de Agerpres    |    13 Mar 2014   •   17:18
Liderul Jobbik răspunde într-o scrisoare deschisă la acuzaţiile aduse de autorităţile române

Preşedintele partidului de extremă dreapta din Ungaria Jobbik, Gabor Vona, a reacţionat miercuri printr-o scrisoare deschisă adresată conducerii de la Bucureşti la declaraţiile privind interzicerea prezenţei sale pe teritoriul României, informează Radio România Actualităţi.

Liderul Jobbik afirmă, în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui şi premierului României, că nu înţelege declaraţiile privind interzicerea prezenţei sale pe teritoriul acestei ţări din cauza comportamentului extremist, potrivit corespondentului RRA la Budapesta.

Gabor Vona susţine în document că nu a făcut altceva decât să participe în linişte şi în mod paşnic la un marşul din 10 martie de la Târgu Mureş şi se întreabă ce se va întâmpla cu celelalte câteva mii de persoane care au fost prezente la manifestare şi dacă li se va interzice prezenţa în România şi liderilor belgieni, catalani sau basci care, spre deosebire de el, au rostit şi discursuri cu tentă incendiară.

Liderul formaţiunii ungare de extremă dreapta este de părere că oficialii români fie au fost informaţi greşit, fie desfăşoară un joc politic antimaghiar de nivel scăzut. Acesta mai precizează că informaţiile din presă potrivit cărora membri ai Jobbik şi ai Gărzii Ungare ar fi provocat incidentele de la Târgu Mureş sunt false, aceştia participând la manifestare cu respectarea reglementărilor şi a solicitărilor organizatorilor, lucru confirmat de altfel şi de prefectul judeţului, menţionează RRA.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea i-a trimis o notă preşedintelui cu privire la declararea ca indezirabil a liderului partidului Jobbik. El a precizat că dacă Traian Băsescu, în calitatea sa de şef al CSAT, avizează materialul respectiv joi, în aceeaşi zi Ministerul de Interne trece la aplicarea sa. Ponta a calificat drept "populistă" propunerea şefului statului de a se interzice intrarea în ţară a tuturor membrilor Jobbik, apreciind că aceasta este "inaplicabilă".

Peste 4.000 de persoane au participat, la 10 martie, la Târgu Mureş, la un marş neautorizat de comemorare a secuilor martiri, iar unii dintre participanţi s-au îmbrâncit cu forţele de ordine.

×
Subiecte în articol: jobbik Gabor Vona