x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul Statului Islamic le cere musulmanilor cu studii să emigreze spre noul "califat"

Liderul Statului Islamic le cere musulmanilor cu studii să emigreze spre noul "califat"

01 Iul 2014   •   23:35
Liderul Statului Islamic le cere musulmanilor cu studii să emigreze spre noul "califat"

Liderul jihadist al Statului Islamic (EI) a lansat un apel într-o înregistrare audio difuzată marţi pentru ca toţi musulmanii care dispun de competenţe medicale, militare şi manageriale să se alăture "califatului" proclamat pe teritoriile din Siria şi Irak cucerite de această grupare ultraradicală, anunţă AFP.

"Cei care pot imigra în Statul Islamic trebuie să facă asta pentru că imigrarea în căminul islamului este o datorie", a declarat Abu Bakr al-Baghdadi, proclamat în urmă cu două zile "calif" de către EI care le-a cerut musulmanilor din lumea întreagă să îi depună jurământ de fidelitate.

El a precizat că apelul se adresează cu prioritate "judecătorilor şi celor care au competenţe militare, manageriale şi în domeniul serviciilor, precum şi medicilor şi inginerilor din toate disciplinele".

Conducătorul Statului Islamic a dat asigurări luptătorilor din gruparea sa că fraţii lor "din lumea întreagă aşteaptă să fie salvaţi" de ei.

Duminică, jihadişti şi-au redenumit gruparea intitulată anterior "Statul Islamic în Irak şi Levant" (EIIL) şi au proclamat "califatul" pe teritoriile cucerite între oraşul Alep din nordul Siriei vecine şi provincia Diyala din estul Irakului.

Califatul este un regim moştenit din perioada profetului Mahomed şi abandonat de aproape un secol.

×