x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Limitarea influenţei României peste Prut

Limitarea influenţei României peste Prut

23 Mar 2009   •   00:00

În buletinul său săptămânal de analiză a evenimentelor din domeniul politicii externe, Centrul de studiere a conjuncturilor politice din Rusia a catalogat drept un "eşec deplorabil" întâlnirea trilaterală din data da 18 martie de la Moscova dintre preşedinţii Rusiei, Dmitri Medvedev, Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi liderul transnistrean Igor Smirnov. Dialogul dintre cei trei a fost dedicat găsirii unui compromis în reglementarea transnistreană înaintea alegerilor parlamentare din 5 aprilie din Republica Moldova, arată Agerpres.



În pofida semnării în finalul convorbirilor a unei declaraţii comune în care părţile şi-au exprimat intenţia de a "continua contactele directe pentru dinamizarea procesului de negocieri", rezultatul întâlnirii s-a dovedit un "eşec", consideră experţii Centrului, un prestigios think thank din Moscova; în opinia lor, acest nou fiasco al eforturilor ruse vizând apropierea Tiraspolului de Chişinău înseamnă nu doar îngheţarea dialogului bilateral pentru o perioadă nedeterminată, ci şi imposibilitatea de a-i asigura Partidului Comunist al preşedintelui Vladimir Voronin sprijinul necesar la alegerile parlamentare.

În ceea ce priveşte politica promovată în raport cu Republica Moldova, Federaţia Rusă urmăreşte nu doar menţinerea influenţei sale în Transnistria, ci şi perpetuarea prezenţei sale politice în Republica Moldova, cu scopul de a limita procesele de atragere a fostei republici sovietice în sfera de influenţă a României, prin urmare de a o ţine departe de UE şi NATO, se menţionează în buletinul analitic al Centrului de studiere a conjuncturilor politice.

În realizarea acestei politici, Moscova a fost dispusă nu doar să limiteze pretenţiile de suveranitate ale Transnistriei, refuzând practic în 2008 recunoaşterea autoproclamatei republici nerecunoscute din estul Republicii Moldova după scenariul abhaz şi sud-osetin, ci şi, în acelaşi timp, să facă unele concesii faţă de Chişinău. Una din aceste concesii este menţinerea formatului de negocieri "cinci plus doi" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, UE şi SUA), deşi Rusia ar fi preferat formatul de discuţii "doi plus unu" (Republica Moldova, Transnistria şi Rusia).

În acest fel, se menţionează în analiza citată, "conducerea Federaţiei Ruse şi-a demonstrat disponibilitatea de a menţine regimul "pseudorusesc" al lui Vladimir Voronin la Chişinău cu orice preţ, inclusiv prin sacrificarea propriilor interese în această direcţie". Experţii ruşi consideră că prin dorinţa de a implica Occidentul în negocierile vizând Transnistria, Chişinăul încearcă de fapt să restrângă influenţa Rusiei în Republica Moldova, în dorinţa sa de a se apropia de Uniunea Europeană.













×
Subiecte în articol: externe republica moldova