x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lista lui Schindler nu îşi găseşte cumpărător pe eBay

Lista lui Schindler nu îşi găseşte cumpărător pe eBay

30 Iul 2013   •   17:15
Lista lui Schindler nu îşi găseşte cumpărător pe eBay

Adevărata "Listă a lui Schindler", cuprinzând 14 pagini cu numele a 801 evrei salvaţi de industriaşul german Oskar Schindler, nu şi-a găsit cumpărător pe eBay, unde a fost scoasă la vânzare cu 3 milioane de dolari, relatează 7sur7.be, potrivit agerpres.ro.

Potrivit eBay, nu a apărut niciun doritor să o cumpere până la sfârşitul licitaţiei, luni la 01h00 GMT. Circa "500.000 de persoane au accesat totuşi anunţul şi 13.000 au urmărit o eventuală licitaţie, ceea ce este foarte mult", a spus Eric Gazin, preşedinte al Auction Cause. Acesta a spus că preţul documentului nu va scădea.

Cele 14 pagini ale listei, datate 18 aprilie 1945, au fost bătute la maşină de Itzhak Stern, contabilul şi mâna dreaptă a lui Schindler, arătase înainte de scoaterea ei la vânzare firma specializată în documente vechi "Gary Zimet", asociată cu Eric Gazin. "Nepotul lui Stern (din Israel) a vândut documentul acum trei ani actualului proprietar, care l-a cumpărat ca investiţie", a adăugat el.

Alte trei liste se află la Muzeul american al Holocaustului din Washington, la arhivele federale germane din Koblenz şi la Memorialul Yad Vashem din Israel.

Industriaşul Oskar Schindler a salvat viaţa a peste o mie de evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial trecându-i pe o listă cu persoane care efectuau lucrări indispensabile pentru armata germană. Mort în 1974 în anonimat, el a primit postum titlul Drept între Popoare. 

×
Subiecte în articol: lista lui schindler licitatie ebay