x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lituania, tot mai aproape de moneda Euro

Lituania, tot mai aproape de moneda Euro

16 Iul 2014   •   12:11
Lituania, tot mai aproape de moneda Euro

Miercuri, 16 iulie, Parlamentul European va vota asupra deciziei de a permite Lituaniei să adopte moneda euro anul viitor. În iunie, Comisia Europeană a subliniat că ţara îndeplineşte criteriile de la Maastricht pentru adoptarea monedei unice europene. Decizia finală în ceea ce priveşte Lituania va fi luată de Consiliul UE la sfârşitul luniii iulie. Dar cum este evaluată pregătirea statelor UE pentru aderarea la zona euro, care în momentul de faţă are 18 membri? Rapoartele de convergenţă se fac pentru ţările care nu sunt în zona euro, dar care trebuie să adopte moneda mai devreme sau mai târziu. Regatul Unit şi Danemarca beneficiază de o excepţie ce le permite să rămână în afara zonei euro.

Criteriile pentru adoptarea monedei euro

Pentru a adera la zona euro, un stat UE trebuie să respecte următoarele criterii (fixate în Tratatul de la Maastricht în 1992): inflaţia anuală să nu depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale rata medie a inflaţiei din cele trei state membre UE care au înregistrat cele mai bune rezultate în domeniul stabilităţii preţurilor; deficitul bugetar de cel mult 3% din PIB; datoria publică de cel mult 60% din PIB; rata dobânzii nominale pe termen lung nu trebuie sa depăşească cu mai mult de 2% pe cea realizată de primele trei state membre cu cea mai slabă inflaţie în anul precedent; marjele de fluctuaţie normale stabilite prin mecanismul cursului de schimb în Sistemul Monetar European trebuie sa fi fost respectate fără mari presiuni, cel puţin în cei doi ani premergători verificării. În plus, legislaţia ţării trebuie să respecte pe deplin toate cerinţele adoptării monedei euro specificate în tratatele UE.

Cum se ia decizia

În urma unui raport de convergenţă pozitiv, guvernele iau decizia finală în cadrul Consiliului, pe baza unei propuneri a Comisiei Europene şi după consultarea Parlamentului.

Modelul Letonia

Letonia a adoptat moneda euro în 2014. La data de 5 martie 2013, Letonia a depus cererea formală pentru un raport de convergenţă. Exact trei luni mai târziu, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană au publicat rapoartele de convergenţă care subliniau că Letonia este pregătită să adopte moneda euro. La data 21 iunie 2013, s-a oficializat recomandarea statelor UE din zona euro în favoarea propunerii Comisiei de a permite Letoniei aderarea la zona euro. Consiliul European a salutat în 27-28 iunie îndeplinirea de către Letonia a criteriilor de convergenţă. La data de 3 iulie 2013, Parlamentului European şi expus propria opinie. La data de 9 iulie 2013, Consiliulul UE a permis Letoniei să adopte moneda euro.

×