x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 153. Zelenski acuză Rusia că duce un „război deschis al gazelor” împotriva unei Europe unite

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 153. Zelenski acuză Rusia că duce un „război deschis al gazelor” împotriva unei Europe unite

26 Iul 2022   •   08:00
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 153. Zelenski acuză Rusia că duce un „război deschis al gazelor” împotriva unei Europe unite
Sursa foto: Hepta

Marți, 26 iulie 2022, este cea de-a 153-a zi de război în Ucraina.

Update Forţele ruse se pregătesc pentru o ofensivă în orașeleSeversk şi Soledar, din regiunea Doneţk, anunță Statul Major General ucrainean, citat de Unian. Acestea se aprovizionează cu muniții și combustibil. 

În direcţia Seversk au fost lansate tiruri de artilerie şi lansatoare de rachete în districtul Hrenovka, din regiunea Cernigov, şi Tolstodubovo, în regiunea Sumî.
În direcţia Slobojanski, armata rusă desfășoară operaţiuni militare pentru a-ți menţine poziţiile şi a împiedica înaintarea trupelor ucrainene.

În ultimele 24 de ore s-au tras tiruri din tancuri în regiunea Harkov. 

Totodată, trupele ruse își întăresc pozițiile în regiunile Zaporojie și Herson pentru a face față unei contraofensivă a forțelor ucrainene, informează Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW).

Update Un incendiu a izbucnit, în timpul nopții, la un depozit de petrol de pe teritoriul controlat de Rusia, după ce forțele ucrainene au bombardat orașul Donețk, a declarat șeful administrației orașului.

"Ca urmare a bombardamentelor din timpul nopții în districtul Budennovskii, a avut loc un incendiu la un depozit de combustibil", a declarat primarul din Donețk, Alexey Kulemzin, pe Telegram.

Nu s-au înregistrat victime în urma incendiului, au precizat serviciile de urgență din Donețk. Incendiul a fost stins în jurul orei locale 10.00, a precizat Kulemzin.

Nu s-au putut verifica informațiile. 

Imagini distribuite pe rețelele de socializare au arătat flăcările din apropierea rezervoarelor de petrol de pe șinele de cale ferată.

Update Volodimir Zelenski l-a demis pe comandantul operațiunilor militare din estul Ucrainei din cauza pierderilor teritoriale în favoarea Rusiei, scrie dpa. 

Șeful statului a emis un decret de demitere din funcție a lui Hryhoriy Halahan din funcţie şi numirea în locul său a lui Viktor Horenko.
General maior Halahan are 44 de ani și a condus forţele de operaţiuni speciale în regiunile Doneţk şi Lugansk din august 2020.

Forțele ruse au ocupat în întregime regiunea Lugansk și controlează circa 50% din Donețk. Recent, Zelenski a declarat că forțele ucrainene au pierdut controlul asupra a 20% din teritoriul țării. 

Statul major de la Kiev a raportat că uforțele ruse au obținut victorii la centrala electrică pe cărbune din Vuhlehirsk din Doneţk, atacată în ultimele zile.

Totodată, atacurile ruse în direcţia oraşelor Bakhmut şi Siversk au fost respinse.

Update Forţele ruse au bombardat, marţi dimineaţă, infrastructura portuară din regiunea Nikolaev, a anunţat primarul oraşului, Oleksandr Senkevici, citat de Reuters.
"O lovitură de proporţii cu rachete a fost lansată asupra sudului Ucrainei din direcţia Mării Negre şi cu ajutorul aviaţiei. Explozii puternice se aud la Nikolaev. Vă rog pe toţi să rămâneţi în adăposturi. Deşi ora până la care restricţiile de circulaţie sunt valabile a expirat, alerta în caz de atac aerian continuă!", a declarat acesta

Au fost bombardate o piaţă de automobile şi spaţii deschise din suburbia oraşului Nikolaev.

Regiunea Nikolaev este afectată constant de bombardamentele forțelor ruse, respectiv rachete antiaeriene S-300.

Și regiunea Odesa a fost ținta unui atac al forțelor ruse, cu avioane strategice cu rază lungă de acţiune, a anunţat şeful administraţiei militare regionale ucrainene Serhii Bratciuk, citat de Ukrinform. 
"Atac cu rachete folosind avioane strategice. Detalii mai târziu", a transmis el pe Telegram.

Rachetele au lovit clădiri private din suburbiile oraşului Odesa, provocând incendii. Mai multe echipe de pompieri au fost mobilizate la stingerea incendiilor. Deocamdată nu există informaţii despre victime.

Update Forțele armate ucrainene au ucis aproximativ 100 de soldați ruși într-o lovitură asupra unei baze din orașul Hrustalnîi, a declarat șeful administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

Potrivit lui Gaidai, armata ucraineană a lovit baza în timpul nopții. Ținta era un hotel unde se afla „postul de comandă al unității militare de ocupare”.

Zelenski acuză Rusia că duce un "război deschis al gazelor" împotriva unei Europe unite

Zelenski acuză Rusia că duce un "război deschis al gazelor" împotriva unei Europe unite.

"Chiar şi în ciuda concesiei privind turbina Nord Stream, Rusia nu va relua livrările de gaze către ţările europene, aşa cum este obligată prin contract. Toate acestea sunt făcute de Rusia în mod deliberat pentru a le îngreuna cât mai mult posibil europenilor să se pregătească pentru iarnă", a declarat Zelenski în discursul său nocturn, potrivit CNN.

"Acesta este un război deschis al gazelor pe care Rusia îl duce împotriva unei Europe unite - exact aşa ar trebui să fie perceput".

Zelenski a continuat spunând că ultima mişcare a Moscovei face parte dintr-o gamă mai largă de acţiuni despre care a spus că sunt "forme de teroare".

"Nu le pasă ce se va întâmpla cu oamenii, cum vor suferi - de foame din cauza blocării porturilor sau de frigul iernii şi de sărăcie... Sau de ocupaţie", a declarat Zelenski. "Acestea sunt doar forme diferite de teroare".

De asemenea, Guvernul Olaf Scholz a acuzat Rusia că invocă "pretexte" pentru a forţa Occidentul să nu mai susţină militar Ucraina, subliniind că decizia de reducere a fluxului de gaz este "politică", fără a avea cauze tehnice.

Preşedintele rus Vladimir Putin "practică un joc perfid. Încearcă să slăbească susţinerea puternică pentru Ucraina şi să genereze clivaje în societatea noastră. În acest sens, generează nesiguranţă şi influenţează preţurile", a declarat luni seară Robert Haneck, ministrul german al Economiei, citat de site-ul Tagesschau.de.

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia