x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 20.  Armata ucraineană susţine că a respins atacuri ale Rusiei pe mai multe fronturi

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 20.  Armata ucraineană susţine că a respins atacuri ale Rusiei pe mai multe fronturi

15 Mar 2022   •   07:47
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 20.  Armata ucraineană susţine că a respins atacuri ale Rusiei pe mai multe fronturi
Sursa foto: Hepta

Război în Ucraina, ziua 20.

Update 20.50 Viceprim-ministra, ministra pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar ale Ucrainei, Irina Vereșciuk, a declarat că marți, 15 martie, în Ucraine, prin coridoarele umanitare au fost evacuate peste 20 de mii de persoane.

Update 20:18 Premierii Cehiei, Poloniei și Sloveniei au ajuns la Kiev și urmează să se întâlnească la această oră cu Volodimir Zelenski, potrivit presei cehe, citată de BBC. Înainte, premierul Poloniei a postat pe Twitter o imagine cu mesajul: „Aici, în Kievul sfâșiat de război, se face istoria. Aici libertatea luptă împotriva lumii tiraniei. Aici se joacă viitorul tuturor. UE sprijină Ucraina, care poate conta pe ajutorul prietenilor săi - am adus acest mesaj la Kiev astăzi”

Update 19.30 Presa ucraineană transmite că pacienții și cadrele medicale ale unui spital din Mariupol au fost luați ostatici de către armata rusă. Despre asta a scris pe Telegram șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavel Kirilenko.

Update 19.15 Armata ucraineană a susţinut marţi că a respins ofensive ale trupelor ruse pe mai multe fronturi, inclusiv lângă capitala Kiev, relatează DPA.
Forţele ruse nu au reuşit să treacă de liniile de apărare ucrainene la nord de capitală, potrivit Statului Major al armatei ucrainene. Acesta adaugă că o încercare a inamicului de a prelua oraşul Makarov, la vest de Kiev, de asemenea a eşuat.
Tot potrivit părţii ucrainene, ofensive ruse au fost respinse şi în estul Ucrainei, de exemplu lângă oraşul Lisiceansk, inamicul a suferit pierderi, s-a retras şi a încercat să se stabilească în oraşul Rubijne din apropiere, în regiunea Donbas.
În acest timp, oraşul-port Mariupol este în continuare asediat de trupele ruse şi atacat din mai multe direcţii cu artilerie şi avioane de luptă.

Update 18.55 Jurnalista Marina Ovsyannikova reținută luni seara, 14 martie, pentru că a intrat în emisie în directă, la postul public TV din Rusia, Pervîi Kanal, cu un mesaj anti război a fost amendată cu 30.000 de ruble, transmite Meduza.

Update 18.45 Șeful Administrației Regionale de Stat din Harkov susține că invadatorii ruși au suferit pierderi semnificative când au încercat să asalteze orașul Harkov, transmite presa ucraineană.

Update 18.15 Rusia a anunţat, marţi, sancţiuni împotriva preşedintelui Statelor Unite, Joseph Biden, şi a altor membri ai Administraţiei de la Washington, printre care secretarul de Stat, Antony Blinken, şi secretarul Apărării, Lloyd Austin.

Update 17.55 Preşedintele Volodimir Zelenski a admis, marţi, într-un discurs, că Ucraina nu va putea deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, în contextul opoziţiei vehemente a Rusiei, care a lansat o invazie militară şi care a semnalat clar Occidentului că nu va accepta acest lucru.

Update 17.30 Rusia a anunţat marţi că preşedintele american, Joe Biden, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi alţi responsabili americani de rang înalt au fost plasaţi pe o aşa-numita ''stop list'' cu persoane care nu au dreptul să intre pe teritoriul rus, transmite Reuters.

Aceştia, împreună cu secretarul apărării Lloyd Austin, directorul CIA, William Burns, consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan, şi alţii, se regăsesc pe lista cu 13 persoane indezirabile în Rusia întocmită de Moscova ca răspuns pentru sancţiunile impuse de Washington împotriva unor oficiali ruşi după invazia asupra Ucrainei.

 

 

Update 16.45 Aeroportul din oraşul Dnipro, în estul Ucrainei, a suferit „distrugeri masive” în urma a două bombardamente ruse, în noaptea de luni spre marţi, 15 martie, anunţă autorităţile regionale.

Update 16.35 Canada impune noi sancțiuni ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei, inclusiv restricții asupra a 15 oficiali ruși care au permis și susținut alegerea președintelui Vladimir Putin de a invada țara, a anunțat marți ministrul Afacerilor Externe, Mélanie Joly, într-o declarație, scrie CNN.

Update 16.30 Aproximativ 350 mii de oameni sunt încă blocați în Mariupol, orașul din sud-estul Ucrainei care a fost asediat de trupele ruse pe 1 martie, scrie CNN.

UPDATE 15:39 Patru persoane au fost ucise în urma atacurilor de marți de la Kiev, unde a fost bombardată o clădire rezidențială cu 16 etaje din vestul orașului, scrie The Kyiv Independent. În urma bombardamentelor, în imobil a izbucnit un incendiu. Obuzele rusești au lovit și două clădiri de locuințe din alte două cartiere, precum și o stație de metrou.

UPDATE14:38 Aeroportul din Dnipro, distrus de bombardamente.Câteva zeci de oameni din Herson, cu flori roșii în mână, strigă „Spasiba” în fața unui monument sovietic

UPDATE 14:00 19 morți și 9 răniți în atacul rusesc asupra unui turn de televiziune din Rivne Potrivit guvernatorului regiunii Rivne, Vitalii Koval, este posibil să existe mai multe victime, întrucât salvatorii încă lucrează la fața locului. Atacul a avut loc pe 14 martie la Rivne, o capitală regională din nord-vestul Ucrainei, relatează The Kyiv Independent.

UPDATE 13:40 Negocierile dintre Rusia și Ucraina au fost reluate, scrie presa ucraineană, care îl citează pe David Arakhamia, un membru al delegației ucrainene..De la invazia rușilor în Ucraina, în 24 februarie, cele două părți au purtat trei runde de negocieri. Acestea nu s-au încheiat cu prea mari rezultate, Rusia și Ucraina reușind să ajungă la înțelegeri doar în privința organizării coridoarelor verzi pentru evacuarea civililor.

UPDATE 13:05 Două rachete au lovit aeroportul din Dnipro în noaptea de 14 spre 15 martie, distrugând o pistă și avariand un terminal, potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko.

UPDATE 12:15 Președintel Vladimir Zelensky a transmis un mesaj de incurajare poporului ucrainian, pe Facebook "Vom reconstrui totul. Fiecare stradă a fiecărui oraș. Fiecare casă, fiecare apartament. Vom direcționa toate eforturile noastre în acests sens, tot ajutorul lumii. Deja construim fonduri pentru ca Ucraina să traiască". Mesajul vine în cea de-a 20-a zi de la declanșarea invaziei Rusiei, când marile orașe sunt intens bombardate de ocupanți.

UPDATE 12:10 Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență: 7 persoane au fost găsite decedate sub dărâmături în Harkov.Forțele ruse au intensificat bombardamentele asupra Harkovului pe 14 martie, ceea ce a dus la daune multiple și la un incendiu de proporții în districtul Kholodnohirskyi din nord-vestul orașului.

UPDATE 11.56 În această dimineață, Uniunea Europeană a decis în mod oficial un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei, fiind al patrulea pachet adoptat de UE de la începutul războiului în Ucraina, potrivit The Guardian. Noul set de măsuri cuprinde, inclusiv înghețarea activelor și interdicția de călătorie pentru Roman Abramovici. Uniunea Europeană va interzice în special exporturile către Rusia de bunuri de lux UE, o măsură concepută ca o lovitură pentru elitele ruseşti.

UPDATE 11.36  Astazi vor fi deschise coridoarele umanitare de evacuare a locuitorilor ucraineni din patru oraşe din regiunea Sumî a Ucrainei (nord-est) a anunţat şeful administraţiei regionale, Dmitri Jiviţki. Coloanele au plecat deja de la Lebedin și Trostyanets, este planificată o coloană de la Konotop. 

UPDATE 11:23 19 morți și 9 răniți în urma atacului rușilor asupra turnului TV din Rivne. Vitalii Koval, guvernatorului regiunii Rivne spune că numărul victimelor ar putea crește. Echipele de intervenție și prim-ajutor se află la fața locului, asta chiar dacă atacul a avut loc cu o zi în urmă, respectiv pe 14 martie. Rivne este o capitală regională situată în nord-vestul Ucrainei. 

UPDATE 10:53 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că discuțiile de pace cu Rusia (a patra rundă) se reiau astăzi în Turcia, transmite BBC.Zelenski a mai precizat că forţele ucrainene au putut ajuta luni 3.806 de persoane să fugă din regiunile Luhansk şi Kiev. Totodată, un convoi de 100 de tone de provizii a rămas blocat în Berdiansk, neputând ajunge în oraşul-port asediat Mariupol.Președintele ucrainean a mai spus că trupele ruse sunt „confuze“ și „nu se aşteptau la o asemenea rezistenţă“ din partea Ucrainei.

UPDATE 10:29 Premierii din trei state est-europene ajung, astăzi, la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski, în calitate de reprezentanți UE, a anunțat Petr Fila, prim-ministrul Cehiei, scrie Reuters."Scopul vizitei este de a confirma sprijinul fără echivoc al întregii Uniuni Europene pentru suveranitatea şi independenţa Ucrainei. Obiectivul acestei vizite este, de asemenea, de a prezenta un pachet larg de sprijin pentru Ucraina şi pentru ucraineni", a precizat acesta.

UPDATE 10:20 Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk a anuntat ca patru oameni si-au pierdut viata în urma atacului rusesc de la Rubijne. El a mai declarat că, pe 15 martie, forțele ruse au distrus trei școli si un internat pentru copii cu deficiențe de vedere. Tot astazi a fost bombardat și un spital din orașul Rubijne.

UPDATE 10:10 Mihailo Podoliak, consilier prezidențial al președintelui Volodimir Zelenski, care deține și rolul de șef al delegației de negociere dintre cele două țări, a scris, astăzi, un mesaj dur pe contul său de Twitter.

"A 20-a zi de eroism. Adevărata libertatea vine mereu cu un cost. Restul este neschimbat. Rusia luptă doar cu orașele pașnice, distrugându-le noaptea cu rachete. Armata noastră o bate pe cea rusă în toate direcțiile. Partenerii încă stau deoparte, fiindu-le teamă să devină lideri globali", spune Podoliak.  

UPDATE 09:50  Din 15 martie, 9 coridoare umanitare au fost convenite în Ucraina. Guvernul de la Kiev da asigurari că îi va salva pe toți cei care au nevoie. Irina Vereșciuc,viceprim-ministru și ministrul numit pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar ale Ucrainei a declarat că astăzi, 15 martie, au fost convenite nouă coridoare umanitare.

UPDATE 9:15 Centralele nucleare de la Cernobîl și Zaporojie sunt controlate de militari ruși împreună cu angajați și paznici ucraineni, anunță Aleksei Polișciuk, directorul unui departament din cadrul Ministerului rus de Externe, pentru Sputnik, citat de EFE.

El a precizat că activitatea la cele două centrale se desfășoară normal iar radiațiile sunt în parametrii stabiliți, "fapt confirmat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)".

UPDATE 9:10  O stație de metrou din centrul Kievului a fost avariată dupa bombardamentele din această dimineță. 

"Avertizare! Explozia a deteriorat fațada clădirii gării Lukyanivska și spațiul de birouri. Trenurile nu se vor opri în gară în timpul rulării", se precizeaza într-un avertisment postat pe pagina de Twitter a Kyiv Metro. 

UPDATE 8:30 Forțele ruse au deschis focul asupra civililor din Hostomel, care încercau să părăsească orașul. Potrivit Poliției Naționale, primele 10 autobuze cu evacuați au părăsit în siguranță orașul, însă  rușii au deschis focul asupra următoarelor patru autobuze. În urma atacului, o femeie a fost ucisă și doi bărbați au fost răniți.

Clădire rezidențială din Kiev în flăcări

O clădire rezidențială ar fi în flăcări la Kiev, marți dimineața, după ce anterior s-au auzit explozii în Capitală, potrivit unui raport al Agenției Naționale de Știri din Ucraina, Ukrinform, citată de BBC.

Până în prezent nu au fost oferite alte detalii și nu se știe câte persoane sunt rănite sau dacă există victime.

În urmă cu puțin timp, două explozii au lovit periferia vestică a orașului, potrivit canalului local Ukraine 24.

×
Subiecte în articol: Marina Ovsyannikova