x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 33. Forțele ucrainene au preluat controlul asupra orașului Irpin

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 33. Forțele ucrainene au preluat controlul asupra orașului Irpin

28 Mar 2022   •   08:09
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 33. Forțele ucrainene au preluat controlul asupra orașului Irpin
Sursa foto: Hepta

Luni, 28 martie 2022, este cea de-a 33-a zi de război în Ucraina.

Update 21 25 Aproximativ 5000 de oameni, dintre care 210 copii, au fost uciși la Mariupol de la debutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Informații în acest sens au fost prezentate de primarul oraşului Mariupol, Vadim Boycenko, scrie unian.net.

Update 20.32 Administraţia Volodimir Zelenski nu va accepta pierderi teritoriale în negocierile cu Rusia, a afirmat, luni seară, Serhii Marcenko, ministrul ucrainean de Finanţe, citat de postul de televiziune CNN. "Noi nu vom accepta nicio pierdere pentru ţara noastră. Vom lupta împotriva oricărui scenariu de acest tip. Nici măcar nu pot menţiona că putem trăi fără o parte a teritoriului nostru, deoarece este vorba despre economia Ucrainei, despre poporul nostru, despre activităţi logistice. Spre exemplu, Portul Odesa este blocat în acest moment, deci trebuie să găsim alte modalităţi de a transporta mărfuri spre Europa şi spre alte zone", a afirmat Serhii Marcenko.

Update 20.10 Grupul independent de investigații Bellingcat scrie că trei participanți la negocierile ruso-ucrainene de la începutul lunii martie ar fi prezentat simptome ale otrăvirii cu arme chimice în noaptea de 3 spre 4 martie. Una dintre victime ar fi fost oligarhul rus Roman Abramovici.

Ziarul financiar american, The Wall Street Journal (WJS) notează că celelalte două persoane care, de asemenea, ar fi prezentat simptome ale otrăvirii cu arme chimice fac parte din delegația ucraineană. 

Update 19.10  Rusia va restricționa intrarea în țară a cetățenilor din „țările neprietenoase. Declarația a fost făcută luni, 28 martie, de către ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. 

Update 18.10 Forțele ucrainene au preluat controlul asupra orașului Irpin. Un anunț în acest sens a fost făcut de primarul orașului Irpin, Alexander Markushin, notează novosti.dn.ua.

„Avem vești bune astăzi, orașul Irpin a fost eliberat. Curățarea este în curs”, a spus el.

Update 17.50 Rubijne

Update 17.20 Rubijne, in regiunea Lugansk  astazi, dupa ultimele lupte

Update 16.20 Statul major al forțelor armate ale Ucrainei raportează luni, 28 martie, pierderile provocate trupelor rusești. Potrivit autorităților ucrainene, în 33 de zile Rusia a pierdut 17 000 de soldați, 586 tancuri și 1 694 de vehicule blindate.

Update 16.00 Novaya Gazeta, un ziar rus independent din Rusia, a declarat că își va suspenda activitățile până la „încheierea operațiunii speciale din Ucraina”, scrie BBC și Interfax.

Decizia vine după ce ziarul a primit un al doilea avertisment oficial de la Roskomnadzor, organul de supraveghere al comunicațiilor de stat rus.

Update 15.20 Rusia a avertizat că nu va furniza gaze ţărilor europene dacă acestea refuză să achite în ruble livrările de gaze, aşa cum a cerut Moscova. „Nu vom furniza gaze în mod gratuit, asta este clar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Update 14.40 Ramzan Kadirov este la Mariupol. In imagini este cu generalul Mordvichev, comandantul Armatei a 8-a.

Update 14.20 Conform informatiilor Departamentului pentru Urgente al Ucrainei, regiunea Kuhansk este bombardata fara oprire. "Ocupanții ruși nu s-au oprit la nimic, au bombardat din nou zonele rezidențiale Severodonețk, Rubijne si Lysychansk . Sunt răniți grav și, din păcate, morți. Ocupatorii trag în oamenii care asteapta la cozi pentru a lua  mâncare și in autobuzele de evacuare in care se afla femei și copii", se arata in comunicarea oficiala

Update 14.00 Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg, Sinegubov, anunță că orașul a fost lovit de 200 de ori, în ultimele 24 de ore. Atacurile au venit din partea artileriei, dar au fost folosite și sistemele de lansare de rachete.

Update 13.45 Imagine noua din Irpin, oras aflat la periferia capitalei Kiev

Update 13.30 În regiunea Herson, rusii au transformat un camp si o sosea in baza pentru realimentarea escadrilelor de elicoptere care bombardeaza regiunea

Update 13.10 Lovituri de artilerie la Donetk, in cartierul Kievsky

Update 13.00 Primarul Mariupolului solicită evacuarea completă a orașului, scrie presa ucraineană. Vadim Boicenco, primarul din Mariupol, a declarat că aproximativ 160 000 de civili sunt blocați în oraș fără apă, mâncare, medicamente sau curent electric.

 

Update 12.20 A doua mina care se presupune a fi fost smulsa de furtuna din regiunea Odesa si ajunsa in apele teritoriale turcesti. Filmarea si informatia provin, potrivit unor surse neoficiale, din partea Fortelor Navale ale Turciei

Update 12.00 Fortele aeriene ucrainene au mai pierdut un elicopter de lupta. Un SU 27 a fost doborat, la Kramatorsk, de artileria antiaeriana a Federatiei Ruse

Update 11.50 O navă militară se deplasează, luni, pentru a neutraliza o mină marină care a fost observată dimineaţă în largul Mării Negre, la circa 70 de kilometri travers de Capu Midia, a informat Statul Major al Forţelor Navale (SMFN).

Update 11.45 În ultimele 24 de ore, trupele ruse au provocat aproximativ 59 de bombardamente de artilerie, în special în zonele Saltovka, Alekseevka, Pyatikhatok, Chuguev, Dergachi, scrie presa ucraineană.

Update 11.30 Ministerul de Interne informează luni că, în prezent, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 88,8%, iar numărul cetăţenilor ucraineni care au solicitat azil în ţara noastră a ajuns la 4.320.

Update 10.40 Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a anuntat ca astazi nu vor mai exista cordoane umanitare. "Informațiile noastre au raportat posibile provocări ale ocupanților pe rutele coridoarelor umanitare. Prin urmare, din motive de siguranță publică, astăzi nu deschidem coridoare umanitare", a scris oficialul ucrainean pe contul sau de Telegram

Update 10.25 Azi noapte, in jurul orei 02.00, o racheta lansata de artileria ruseasca a lovit un depozit de petrol in regiunea Zhytomyr

Update 10.15 Surse rusesti anunta ca Vladimir Putin a instruit guvernul, Banca Centrală și Gazprom să pună în aplicare măsuri pentru a transfera plățile pentru gaze cu țări neprietenoase în ruble până pe 31 martie

Update 10.05 Trupele speciale ale lui Kadirov au inregistrat un prim succes pe frontul din Ucraina. Prizonierul a fost luat cu forta din curtea unei case abandonate din Mariupol

Update 09.50 Imagini de acum cateva minute obtinute cu ajutorul dronelor de supraveghere ale Batalionului Azov

Update 09.45 !!! Aceste imagini arata  ce  a mai ramas dintr-o pozitie defensiva ucraineana dupa ce a fost bombardata cu sistemul greu de aruncatoare de  flacari TOS-1A „Solntsepyok”

Update 09.40 Potrivit multor canale neoficiale de informare, in zona Cernigov se desfasoara o noua concentrare de forte. Vehicule blindate, de transport si escadrile de elicoptere de atac - Mi 8A sau pentru bombardament - KA 52, au fost vazute in regiune

Update 09.20 Imagini din aceasta dimineata, din Mariupol

Update 09.00 La Kiev, alarmele aeriene au sunat toata noaptea 

Update 08.30 Forțele ruse ar fi părăsit un oraș pe care l-au ocupat chiar lângă centrala nucleară Cernobîl, după protestele locuitorilor, conform BBC.

Primarul Iuri Fomichev a declarat luni, într-o postare video online, că trupele au finalizat munca "pe care și-au propus să o facă" și au părăsit orașul Slavutch.

Forțele ruse preluaseră sâmbătă controlul orașului Slavutîc și îl reținuseră pentru scurt timp pe primar.

Dar ocupația lor s-a lovit de protestele a sute de ucraineni din localitate, care au ieșit în stradă purtând steaguri, iar oficialul a fost eliberat ulterior.

La Slavutych locuiesc în principal muncitorii care lucrează la întreținerea centralei nucleare de la Cernobîl - locul dezastrului nuclear din 1986 - care acum nu mai funcționează.

Update 08.15 Loviturile rusești continuă: Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak a declarat că orașele Lutsk, Harkov, Zhytomyr și Rivne s-au numărat printre localitățile lovite duminică de rachete rusești. "Tot mai multe rachete în fiecare zi. Mariupol sub un covor de bombe, a spus el. "Rusia nu mai are o limbă, umanism, civilizație. Doar rachete, bombe și încercări de a șterge Ucraina de pe fața pământului". O explozie puternică urmată de sirene a fost auzită și la Kiev luni dimineață, potrivit echipelor CNN aflate la fața locului.

Update 08.10 Noi incendii au fost semnalate în zona centralei nucleare de la Cernobîl, ocupată de forţele ruse, a anunţat viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, care a cerut „demilitarizarea” zonei.

„Incendii puternice au început în zona de excludere şi ar putea avea consecinţe foarte grave”, a notat viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereşciuk, pe Telegram.

Războiul din Ucraina a provocat pagube de peste 63 de miliarde de dolari

Războiul din Ucraina a provocat pagube de peste 63 de miliarde de dolari la nivelul infrastructurii, potrivit unei noi estimări a Institutului de Economie din Kiev.

Potrivit estimării - care a calculat impactul economic al invaziei Rusiei în Ucraina până la 24 martie - cel puțin 4.431 de clădiri rezidențiale au fost avariate, distruse sau confiscate, alături de 92 de fabrici și depozite și 378 de școli.

În plus, 12 aeroporturi au fost distruse, avariate sau capturate, precum și șapte centrale termice sau hidroelectrice.

Precedenta estimare a școlii, publicată la 17 martie, indica pagube în valoare totală de 3,5 miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: Ucraina Live TEXT