x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 60. Rusia a atacat, în noaptea Paştelui ortodox, cu rachete de precizie, ţinte militare ucrainene

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 60. Rusia a atacat, în noaptea Paştelui ortodox, cu rachete de precizie, ţinte militare ucrainene

24 Apr 2022   •   06:42
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 60. Rusia a atacat, în noaptea Paştelui ortodox, cu rachete de precizie, ţinte militare ucrainene
Sursa foto: Hepta

Duminică, 24 aprilie 2022, este cea de-a 60-a zi de război în Ucraina.

Update Guvernatorul regiunii  Luhansk a raportat că duminică, în ziua de Paște, forțele ruse au bombardat orașul și au ucis civili.

Într-un discurs video transmis cu ocazia Paștelui, Serhiy Gaidai a declarat: „Astăzi, încă o dată, au murit civili. Compatrioții noștri. Rușii nu consideră nimic sacru”, a spus guvernatorul regiunii Luhansk, potrivit Sky News.l.

Gaidai a mai declarat sâmbătă că bombardamentele s-au intensificat în regiune, în ciuda sărbătorii de Paște.

Update În orașul Mariupol este „nevoie urgentă de acces umanitar imediat și fără obstacole”, transmite Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR).

„Este nevoie urgentă de un acces umanitar imediat și neîngrădit pentru a permite trecerea voluntară în siguranță a mii de civili și a sute de răniți din oraș, inclusiv din zona uzinei Azovstal”, a transmis CICR.

Update Ministerul rus al Apărării anunţă duminică, că a atacat, în noaptea Paşteului ortodox, cu rachete de precizie, nouă ţinte militare ucrainene, scrie Tass.

Armata rusă precizează că între aceste ţinte se află patru depozite de armament, în regiunea Harkov, în care erau depozitate piese de artilerie.

Update Într-un mesaj de Paște, căpitanul Sviatoslav Palamar, comandantul adjunct al Batalionului Azov, a declarat duminică că forțele ruse continuă să bombardeze orașul Mariupol, subliniind necesitatea evacuării civililor și a forțelor ucrainene încercuite.

„Hristos a Înviat, dragă Ucraina. Astăzi este o zi mare, dar chiar și așa, inamicul continuă să lanseze bombe aeriene, navele trag cu artileria, tunurile trag, tancurile inamice continuă să lovească, infanteria încearcă să atace. Dorim să le mulțumim celor care încearcă să-i ajute pe civilii din Mariupol să se evacueze din această zonă periculoasă, cu fapte, nu doar cu vorbe. Le mulțumesc celor care depun toate eforturile pentru a retrage militarii noștri din încercuire. Au fost lăsați singuri cu forțele copleșitoare ale inamicului”, spune acesta.

Update Volodimir Zelenski spune că apar dovezi despre faptul că trupele ruseș ar fi ucis zeci de mii de civili în Mariupol, conform Sky News. El a declarat că Ucraina a interceptat conversații ale soldaílor ruși despre "modul în care ascund urmele crimelor lor".

Primarul din Mariupol a estimat că cel puțin 20.000 de civili au fost uciși în orașul-port din sudul țării, iar ieri au apărut imagini cu o aparentă groapă comună chiar în afara Mariupolului.

Zelenski mai precizează că forțele ruse au înființat "tabere de filtrare" în apropierea orașului pentru cei care încearcă să plece. Potrivit aestuia, persoanele care supraviețuiesc lagărelor sunt trimiși în Rusia sau în zonele aflate sub ocupație rusă.

Oficialii ucraineni au acuzat anterior trupele ruse că au adunat și au ars cadavre în Mariupol.

Update Forțele ruse "atacă continuu" uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, a anunțat astăzi consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak, citat de Reuters.

"Paștele ortodox 2022. Dar chiar acum, RF (Federația Rusă) atacă continuu Azovstal din Mariupol. Locul unde se află civilii și militarii noștri este bombardat cu bombe aeriene grele și artilerie. RF acumulează forțe și echipamente pentru asalt. Cine a dat ordinul "să nu atace"?", a scris acesta pe Twitter.

Vladimir Putin a anunțat, în această săptămână, cucerirea orașlui-port Mariuopol și a ordonat oprirea atacului asupra oțelăriei Azovstal unde se află baricadate forțe ucrainene și civili. 

Podolyak cere Rusiei să anunțe un armistițiu de Paște în Mariupol, să deschidă un coridor umanitar pentru evacuarea civililor și să convină asupra unei "runde speciale de negocieri" pentru schimbul de forțe militare încercuite în oraș.

În timp ce barajul de la Mariupol continuă, vasta uzină siderurgică Azovstal din oraș a devenit una dintre ultimele rezistențe semnificative ale forțelor ucrainene. Complexul industrial adăpostește sute de soldați și civili iar proviziile sunt pe sfârșite.

Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat că acolo se află "aproximativ 1.000 de civili și 500 de militari răniți".

Iuriy Ryzhenkov, directorul general al companiei care deține uzina, a dspus anterior că situația de acolo este "aproape de o catastrofă".

Update Autoritățile ucrainene au anunțat că doi copii au fost uciși în bombardamentele forțelor ruse din estul regiunii Donețk, relatează Sky News.

Fetele, în vârstă de cinci și 14 ani, au murit când clădirea în care locuiau a fost distrusă, potrivit guvernatorului regional din Donețk, Pavlo Kyrylenko. Acesta a îndemnat populația să evacueze zonele din apropierea luptelor.

Sâmbătă, guvernatorul regiunii învecinate Luhansk a declarat că bombardamentele forțelor ruse s-au intensificat.

Rusia își concentrează acum majoritatea eforturilor de război în estul Ucrainei.

Update Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță despre pierderile totale în luptă ale armatei ruse, până duminică, 24 aprilie. Astfel, potrivit estimărilor autorităților ucrainene, circa 21 800 de militari ruși au decedat de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

 

 

UPDATE Ucraina a "respins cu succes numeroase asalturi ruse de-a lungul liniei de contact în Donbas în această săptămână", a transmis, duminică, Ministerul britanic al Apărării.

"În pofida faptului că Rusia a obținut unele câștiguri teritoriale, rezistența ucraineană a fost puternică pe toate axele și a provocat costuri semnificative forțelor ruse", arată instituția, fără a preciza dacă rezistența a fost condusă de forțele armate ucrainene sau de grupuri civile.

Rusia a anunțat, sâmbătă, că obiectivul principal al invaziei sale în Ucraina este de a prelua controlul deplin asupra sudului Ucrainei și a regiunii Donbas. Declarația a venit din partea unui oficial militar de rang înalt și a fost prima dată de la începutul conflictului, când Rusia a recunoscut că luptă pentru a stabili un coridor terestru prin teritoriul ucrainean care să lege Rusia de Peninsula Crimeea.

Rusia și-a intensificat ofensiva în regiunea Donbas în ultimele săptămâni, potrivit oficialilor ucraineni, lupte grele fiind raportate aproape zilnic în regiunile Donețk și Luhansk.

UPDATE 8 persoane au fost ucise și două rănite în bombardamentele ruse asupra regiunii Luhansk din estul Ucrainei, a declarat șeful regiunii, Serhiy Haidai, citat de BBC.

Într-o postare pe Telegram, el scrie că 6 persoane au murit când orașele Hirske și Zolote au fost bombardate, sâmbătă.

Alte două persoane, ambele femei, au fost găsite moarte sub dărâmăturile unei case distruse în orașul Popasna, care a fost lovit în urmă cu câteva zile.

De asemenea, Haidai spune că un birou de poliție din orașul Severodonetsk a fost distrus.

La începutul acestei săptămâni, Rusia a declarat că își concentrează acum operațiunea militară pe capturarea regiunilor Luhansk și Donețk.

UPDATE Forţele aeriene ucrainene anunţă că au distrus 17 ţinte aeriene ruseşti în ultimele 24 de ore.

Iuri Ignat, un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, a declarat că Ucraina a doborât trei avioane ruseşti (conform estimărilor preliminare, acestea sunt avioane Su-25, Su-34 şi Su-35), cinci rachete şi 9 drone în ultimele 24 de ore.

 

 

Update Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că este un "sponsor al terorismului" în discursul său nocturn de sâmbătă, denunțând atacul asupra portului Odesa, care a coincis cu Sâmbeta Sfintă, înainte de sărbătoarea Paștelui, celebrată pe 24 aprilie de mulți creștini din Ucraina.

"Astăzi a fost Sâmbăta Sfântă pentru creștinii de rit oriental. Ziua dintre Răstignire și Înviere. Se pare că Rusia este blocată într-o astfel de zi", a declarat Zelenski. "Dar va exista o Înviere. Viața va învinge moartea. Adevărul va învinge orice minciună, iar răul va fi pedepsit."

Cel puțin opt persoane, inclusiv un bebeluș de trei luni, au fost ucise sâmbătă în lovituri de rachete rusești în Odesa, a declarat Zelenski. Un oficial ucrainean a declarat anterior că cel puțin șase rachete de croazieră au fost lansate asupra orașului-port, în timp ce Rusia își continuă ofensiva brutală în sudul și estul țării. 

Update Kievul va abandona negocierile cu Moscova, în cazul în care ruşii îi ucid pe combatanţii din oţelăria Azovstal, care apără Mariupolul, sau dacă are loc vreun referendum la Herson, ameninţă sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la metroul din Kiev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky.

„Dacă cei care opun rezistenţă la Mariupol sunt ucişi sau dacă are loc refrendumul la Herson, atunci Ucraina va ieşi din procesul de negociere”, ameninţă şeful statului ucrainean, în contextul în care deschiderea unor culoare umanitare în acest port din sud-estul Ucrainei se află în centrul unor negocieri între Kiev şi Moscova.

 

 

×
Subiecte în articol: razboi in ucraina