x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 83. Luptătorii ucraineni sunt evacuați din Azovstal. „Pentru a salva vieți, întreaga garnizoană Mariupol pune în aplicare decizia aprobată de Comandamentul Militar Suprem”

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 83. Luptătorii ucraineni sunt evacuați din Azovstal. „Pentru a salva vieți, întreaga garnizoană Mariupol pune în aplicare decizia aprobată de Comandamentul Militar Suprem”

17 Mai 2022   •   07:33
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 83. Luptătorii ucraineni sunt evacuați din Azovstal. „Pentru a salva vieți, întreaga garnizoană Mariupol pune în aplicare decizia aprobată de Comandamentul Militar Suprem”
Sursa foto: Hepta

Marți, 17 mai 2022, este cea de-a 83-a zi de război în Ucraina.

Update O alta coloana cu combatanti ucraineni care au renuntat la lupta, la Azovstal, este dusa in custodia rusilor

 

Update Atac aerian rusesc in regiunea Harkov

Update Rezultatele atacului aerian al fortelor rusești in orasul Bakhmut

Update Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că, în ultimele 24 de ore, peste 250 de militanți ascunși la uzina Azovstal din Mariupol au depus armele și s-au predat, scrie RIA Novosti, presa afiliată Kremlinului.

„Ieri a început predarea militanților din unitatea naționalistă Azov și a militarilor ucraineni blocați la uzina Azovstal din Mariupol. În ultimele 24 de ore, 265 de militanți au depus armele și s-au predat, dintre care 51 grav răniți”, a spus Konașenkov.

Update Cele mai puternice bombardamente inregistrate la Lviv de la inceputul razboiului

Update ❗❗Retragerea ucraineana din Mariupol

Update Bombardamente ucrainene in Soledar, regiunea Donetk

Update Din ce in ce mai multi voluntari din Kazahstan se inroleaza in armata Federatiei Ruse care ataca in Ucraina

Update Evacuarea militarilor ucraineni de la Azovstal s-a facut cu autobuze rusesti inscriptionate cu litera specifica grupului unitatilor de lupta. Evacuarea a fost transmisa de posturile TV rusesti

Evacuare Azovstal

Update Volodimir Zelenski a transmis un mesaj în care a confirmat evacuarea militarilor de la Azovstal

Zelensky

Update Cum sunt evacuati luptatorii ucraineni dupa confruntari

Update Atacul de la Azovstal dupa care resturile aparatorilor au decis sa accepte evacuarea

Update Soldat ucrainean ranit evacuat de la Azovstal

Update In timp ce la cativa kilometri avea loc evacuarea resturilor batalionului Azov Mariupol din buncarele Azovstal, in regiunea Donetk o unitate Azov Kiev lupta cu fortele rusesti. Imaginile sunt speciale fiind filmate cu o camera de corp, lupta fiind vazuta minut cu minut. Potrivit Azov Kiev, inclestarea s-a incheiat dupa ce rusii s-au retras. Acestia ar fi suferit pierderi: cinci soldați morti si un blindat distrus

Azov Kiev

Update Ultimul discurs al comandantului Azov Mariupol - unitatea principala care a rezistat la Azovstal, ultimul punct defensiv din Mariupol

Mai multe autobuze cu luptători ucraineni au părăsit Azovstal - presă

Reuters transmite că mai multe autobuze care, aparent, transportau luptători ucraineni au fost văzute părăsind luni uzina. Nu a fost posibil să se stabilească și câte persoane se aflau la bord, dar s-a estimat că aproximativ 600 de luptători se află încă în uzină.

Unitatea ucraineană refugiată sub combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol a declarat luni că garnizoana îndeplinește ordinele de a salva viețile trupelor, un semn aparent că cea mai lungă și sângeroasă bătălie din războiul din Ucraina a ajuns la final.

 

 

Reuters a văzut mai multe autobuze care, aparent, transportau luptători ucraineni părăsind luni uzina. Nu a fost posibil să se stabilească și câte persoane se aflau la bord. S-a estimat că aproximativ 600 de luptători se află în interiorul vastei uzine din epoca sovietică, inclusiv zeci de răniți.

„Pentru a salva vieți, întreaga garnizoană Mariupol pune în aplicare decizia aprobată de Comandamentul Militar Suprem și speră în sprijinul poporului ucrainean”, a declarat Regimentul Azov într-o postare pe rețelele de socializare.

Acesta a precizat că apărătorii din Mariupol, în sud-estul țării, au rezistat timp de 82 de zile, câștigând timp pentru ca restul Ucrainei să lupte cu forțele rusești și să obțină armele occidentale necesare pentru a rezista asaltului rusesc.

Combinatul siderurgic a fost ultimul bastion deținut de ucraineni în portul cândva prosper, acum în ruine după luni de asediu rusesc care, potrivit Ucrainei, a ucis zeci de mii de oameni.

Din februarie, devastarea Mariupolului a devenit un simbol atât al capacității Ucrainei de a rezista invaziei rusești, cât și al dorinței Rusiei de a distruge orașele ucrainene care rezistă.

Într-o înregistrare video care însoțește declarația Regimentului Azov, unul dintre comandanții superiori ai unității, Denys Prokopenko, a declarat: „Principalul lucru este să vă dați seama de toate riscurile, există un plan B, sunteți pe deplin angajați în acest plan care trebuie să permită îndeplinirea sarcinilor atribuite și să păstreze viețile și sănătatea personalului?".

„Acesta este cel mai înalt nivel de supervizare a trupelor. Cu atât mai mult atunci când decizia dumneavoastră este aprobată de cel mai înalt comandament militar”.

Prokopenko nu a precizat ce măsuri luau apărătorii. Videoclipul a fost publicat la câteva ore după ce Rusia a declarat că a fost de acord să evacueze soldații ucraineni răniți către o unitate medicală din orașul Novoazovsk, controlat de Rusia.

În afară de oțelării, Mariupol este în întregime în mâinile Rusiei, după un asediu care a lăsat locuitorii înghesuiți în subsoluri, fără apă și mâncare, iar străzile pline de cadavre.

Moscova neagă că ar fi vizat civili. Atât Organizația Națiunilor Unite, cât și Crucea Roșie estimează că au murit mii de civili, dar numărul real al victimelor nu a fost încă contabilizat.

Ultimii apărători, inclusiv mulți dintre cei care au fost răniți, au rezistat săptămâni întregi în buncăre și tuneluri construite pentru a rezista unui război nuclear, în adâncul Azovstal, una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa. Civilii au fost evacuați din interiorul uzinei la începutul acestei luni.

„S-a ajuns la un acord privind evacuarea răniților”, a declarat Ministerul rus al Apărării. „A fost deschis un coridor umanitar prin care militarii ucraineni răniți sunt duși la o unitate medicală din Novoazovsk”.

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a declarat pentru televiziunea ucraineană: „Orice informație poate dăuna proceselor care au loc ... În măsura în care procesul este în desfășurare, nu putem spune ce se întâmplă în acest moment”.

Anterior, soția unui membru al Batalionului Azov descrisese condițiile de la uzină: „Sunt în iad. Primesc noi răni în fiecare zi. Sunt fără picioare sau brațe, epuizați, fără medicamente”, a declarat Natalia Zaritskaya, potrivit Reuters.

×
Subiecte în articol: Ucraina azovstal