x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Locotenentul lui Ben Laden, incoltit

Locotenentul lui Ben Laden, incoltit

19 Mar 2004   •   00:00

Adjunctul liderului retelei teroriste Al-Qaeda a fost incercuit de trupele pakistaneze la granita muntoasa dintre Pakistan si Afganistan.

Sansele de a-l captura pe egipteanul Ayman al-Zawahiri erau destul de ridicate ieri-seara. Mai multi oficiali pakistanezi, printre care si presedintele Pervez Musharraf, au confirmat ca soldatii sunt la un pas de a-l inhata pe Zawahiri.

In regiunea Waziristanul de Sud, zona de granita locuita de triburi independente fata de autoritatile de la Islamabad, trupele pakistaneze sustinute de elicoptere au declansat un adevarat asalt. Militarii au cerut localnicilor sa evacueze zona si efectueaza un raid aerian de mare intensitate. Ei se confrunta cu rezistenta indarjita a mai mult de 200 de luptatori Al-Qaeda, care isi au ascunzatoarea intr-o vale, fara sanse reale de a scapa din incercuire. Luptele se duceau ieri-seara de mai bine de 12 ore. "Exista posibilitatea ca militantii sa lupte pe viata si pe moarte pentru a-l proteja pe numarul doi al Al-Qaeda", a spus un reprezentant al guvernului de la Islamabad.

Cine este Zawahiri

Ayman al-Zawahri nu a devenit cunoscut neaparat prin profesia sa de chirurg oftalmolog, cat prin functia de loctiilor al liderului Al-Qaeda, Ossama Ben Laden. Fondator al miscarii Jihadul Islamic din Egipt, Zawahiri trece drept mana dreapta si sfetnicul principal al sauditului, iar expertii citati de BBC il considera "creierul " atentatelor din Statele Unite din 11 septembrie.

Al-Zawahiri figureaza la numarul doi pe lista celor mai cautati teroristi, publicata de administratia americana. Pe capul lui s-a pus un pret de 25 de milioane de dolari.

Locotenentul lui Ben Laden a fost vazut ultima data in octombrie 2001, in orasul Khost din estul Afganistanului, dupa care, la fel ca Ossama Ben Laden, a schimbat ascunzatoare dupa ascunzatoare. (Ana Ilie, Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: externe ben laden