x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra, condamnata de CEDO pentru interceptare masivă a comunicaţiilor

Londra, condamnata de CEDO pentru interceptare masivă a comunicaţiilor

13 Sep 2018   •   15:04
Londra, condamnata de CEDO pentru interceptare masivă a comunicaţiilor

Sesizata de jurnalisti si de organizaţii neguvernamentale (ONG), Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Regatul Unit pentru recurgerea masivă la interceptarea comunicaţiilor, dezvăluită de avertizorul de integritate american Edward Snowden.

 

Potrivit Curţii, interceptările şi măsurile luate pentru a obţine date de la furnizorii accesului la internet au încălcat articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului privind ''dreptul la libertatea de expresie'', care subliniaza "libertatea de a primi sau de a comunica informaţii sau idei fără să existe o ingerinţă a autorităţilor publice''. 

Curtea se declară astfel ''îndeosebi de preocupată de absenţa oricărei garanţii publice referitor la condiţiile în care informaţiile jurnalistice confidenţiale pot fi selecţionate în mod deliberat pentru examinare''. CEDO a stabilit, de asemenea, ca Interceptările masive şi dispozitivul de obţinere a datelor de la furnizorii de acces la internet au încălcat inclusiv articolul 8 al Convenţiei privind dreptul la respectarea vieţii private şi familiale. 

CEDO estimează în schimb că dispozitivul privind schimbul de informaţii cu state străine nu constituie o încălcare a Convenţiei. 

Curtea a fost sesizată de către 16 reclamanţi, organizaţii pentru apărarea drepturilor cetăţenilor sau a drepturilor omului, precum Big Brother Watch, Bureau of Investigative Journalism, precum şi jurnalişti de investigaţii. Toţi considera că, din cauza naturii activităţilor lor, comunicaţiile lor electronice şi datele lor au putut fi interceptate de către serviciile de informaţii britanice. 

Potrivit unor documente dezvăluite în 2013 de Edward Snowden, avertizorul de integritate american care a făcut cunoscută amploarea acţiunilor de interceptare ale agenţiei americane de securitate NSA, serviciile de informaţii britanice, în principal GCHQ, sunt un actor major al supravegherii comunicaţiilor mondiale. Acestea sunt de asemenea cele care au făcut în mod larg schimb de informaţii strânse cu omologii lor americani. AGERPRES

×