x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Loviti de teroristii Al-Qaeda in vacanta

Loviti de teroristii Al-Qaeda in vacanta

09 Oct 2004   •   00:00

Cetatenii israelieni aflati in vacanta in Egipt au fost vizati de trei atentate care, sustin autoritatile, poarta pecetea retelei teroriste Al-Qaeda. Bilantul, in crestere, indica mai mult de 30 de morti si peste 160 de raniti.

ANA ILIE

Trei explozii au zguduit in noaptea de joi spre vineri statiunile turistice egiptene din Peninsula Sinai, frecventate de turistii israelieni. Cea mai puternica deflagratie a distrus 10 etaje in partea frontala a Hotelului Hilton din localitatea Taba, aflata langa granita egipteano-israeliana, a ucis peste 30 de persoane si a ranit mai mult de 160. Atentatele care poarta, sustin israelienii, pecetea temutei organizatii teroriste Al-Qaeda, au coincis cu ultima zi a unei sarbatori evreiesti, Sukkot, si cu implinirea a 31 de ani de la declansarea razboiului israeliano-egiptean, la 6 octombrie 1973.

MASINI-CAPCANA. Primele rezultate ale anchetei sustin ca atentatul de la Hilton a fost cauzat de o masina-capcana, care a patruns in holul hotelului. Este foarte probabil ca si celelalte doua atentate care au avut loc simultan, in alte statiuni, sa fi fost cauzate tot de masini-capcana. Exista rapoarte care sustin ca la Hilton s-a aflat si un atentator sinucigas.

VIS URAT. Un egiptean, Hassan Yussef Chihab, se afla la etajul cinci al hotelului si a fost martorul unor imagini de cosmar: "Am vazut zece cadavre langa scari, si am decis sa le mut spre intrarea in hotel. Erau distruse, innegrite, carbonizate, intr-o stare teribila. Am vazut membre smulse din corp, degete si un cap fara trup pe jos, bucati de carne".

BILANT NECLAR. Se pare ca, in panica momentului, familii intregi de israelieni s-ar fi aruncat de la balcoanele hotelului si multi altii s-ar afla inca in mormanele de daramaturi. Bilantul atentatelor varia ieri de la o sursa la alta. Daca egiptenii vorbeau despre mai mult de 30-35 de morti, majoritatea cetateni ai tarii vecine, israelienii insistau ca victimele sunt in majoritate de cetatenie egipteana si in jur de 19-20. Ranitii erau peste 160, printre care se afla si mai multi cetateni rusi si doi britanici.

AVERTIZATI

Guvernul egiptean a emis un comunicat in care sustinea ca atentatele au legatura cu operatiunile militare israeliene impotriva palestinienilor din Fasia Gaza. Israelul a negat aceasta varianta si le-a pus la dispozitie autobuze celor 12.000-15.000 de israelieni aflati in Egipt, pentru a se intoarce de urgenta in tara. Granita comuna a fost luata cu asalt de sute de israelieni dornici sa plece acasa, iar vamesii egipteni s-au vazut nevoiti sa traga focuri de arma in aer pentru a evita ca vreunul dintre acestia sa treaca fara sa prezinte pasaportul la control. Israelul le ceruse luna trecuta cetatenilor sai sa evite calatoriile in Egipt, existand temeri pentru siguranta lor.
×
Subiecte în articol: externe