x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lovitura de teatru la alegerile din Ucraina

Lovitura de teatru la alegerile din Ucraina

02 Noi 2004   •   00:00

Bucuria opozitiei ucrainene a fost de scurta durata. Daca duminica seara sondajele aratau ca liberalul Iuscenko i-a luat-o in fata lui Ianukovici cu mai bine de 2% din voturile exprimate, ieri dimineata, comisia electorala avea alte rezultate.

ANA ILIE

SIGUR PE EL. Ianukovici nu crede ca va pierde in turul doi
HOTARAT. Liberalul Iuscenko are de infruntat forte mari
Lovitura de teatru la prezidentialele organizate duminica la Kiev. Dupa ce sondajele realizate la iesirea din sectiile de votare il creditau pe candidatul opozitiei, Viktor Iuscenko, cu cele mai multe voturi, Comisia Electorala Centrala ucraineana a oferit luni de dimineata rezultate noi si surprinzatoare.

NUMARATOARE CU SURPRIZE. Comisia Electorala a decis ca, de fapt, invingatorul la puncte este candidatul puterii, Viktor Ianukovici. Ieri la pranz, la numararea a peste 92% din voturile exprimate, Ianukovici se afla in frunte, cu 40,37%, urmat indeaproape de Iuscenko, cu 38,94%. Evident, viitorul presedinte al Ucrainei va fi decis in turul doi al scrutinului, la 21 noiembrie, pentru ca nici unul din cei 24 de candidati inscrisi in cursa nu a reusit sa obtina din prima necesarul de 50% din voturi.

Chiar si asa, opozitia a declarat ca este surprinsa ca lui Iuscenko "i s-a permis" sa obtina atat de multe voturi, in conditiile in care toata lumea lua in considerare posibilitatea ca puterea, deocamdata concentrata in siguranta in mainile lui Leonid Kucima, sa fraudeze puternic scrutinul, pentru a-l favoriza pe Ianukovici. Un apropiat al liberalilor a declarat ca "aceste rezultate reprezinta o mare victorie, avand in vedere amploarea fraudei". "Fortele democratice au castigat in Ucraina. Oamenii au demonstrat ca acest regim poate fi invins", s-a bucurat Iuscenko. El nu a stat degeaba si a si contestat rezultatul oficial. In schimb, rivalul sau, Ianukovici, un declarat prorus, a tinut sa sublinieze ca el a votat "pentru viitorul Ucrainei, pentru ca ai nostri copii sa fie pe maini sigure".

AROGANT

"Eu am votat pentru viitorul Ucrainei, pentru ca ai nostri copii sa fie pe maini sigure" - Viktor Ianukovici, candidatul puterii

OPTIMIST

"Fortele democratice au castigat in Ucraina. Oamenii au demonstrat ca acest regim poate fi invins" - Viktor Iuscenko, candidatul opozitiei

×
Subiecte în articol: externe