x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lovitură grea dată traficanţilor mexicani: “Chapo”, cel mai mare mafiot din lume, a fost arestat

Lovitură grea dată traficanţilor mexicani: “Chapo”, cel mai mare mafiot din lume, a fost arestat

24 Feb 2014   •   19:17
Lovitură grea dată traficanţilor mexicani: “Chapo”, cel mai mare mafiot din lume, a fost arestat
Sursa foto: wikipedia.org

Autorităţile mexicane l-au capturat pe Joaquin Guzman, zis “El Chapo”, cel mai puternic traficant de droguri din lume, şeful puternicului cartel Sinaloa.
Într-o operaţiune de amploare a autorităţilor mexicane care au răscolit teritoriul de  acţiune a lui  “El Chapo”, legendarul cap al mafiei drogurilor, a cărui organizaţie extinsă la nivel global  devenise principalul furnizor de cocaină pentru Statele Unite, a fost, în sfârşit, capturat.

Guzman, în vârstă de 56 de ani, a fost adus în Mexico City, după ce a fost prins de către autorităţile mexicane în Mazatlan, fieful lui din statul Sinaloa.  “El Chapo” a fost prins de către puşcaşii marini şi dus cu un elicopter al acestora la închisoare.

Operaţiune coordonată

Operaţiunea de prindere a teribilului traficant a avut loc sâmbătă, la ora locală  6:40.  Puşcaşii marini nu au folosit nici mşcar un glonţ pentru prinderea mafiotului. Împreună cu el a mai fost prin un alt traficant, un om de-al lui, identificat ca fiind Carlos Manuel Hoo Ramirez. Anterior se spusese că “El Chapo” ar fi fost capturat  împreună cu o femeie.

Autorităţile mexicane au colaborat la prinderea mafiotului cu agenţi ai serviciilor secrete din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă, precum şi cu autorităţile americane, între care Administraţia pentru combaterea traficului cu droguri şi Serviciul Marshals.

Capturarea lui “El Chapo” este “o victorie atât pentru cetăţenii Mexicului, cât şi pentru cei ai Statelor Unite”, a declarat Procurorul General al SUA, Erich Holder. O oficialitate americană care a dorit să îşi păstreze anonimatul a dezvăluit că operaţiunea de prindere a celebrului traficant a fost pregătită minuţios,  luni întregi şi că unii membri ai echipei lui Guzman au colaborat cu autorităţile mexicane şi americane, după ce fuseseră capturaţi la începutul lunii februarie, informează Associated Press.

Se săturase să se ascundă, voia să profite de confortul luxului său
 “El Chapo” a fost prins într-un hotel cu zece etaje de pe coasta Pacificului, Miramar, de pe promenada Mazatlanului. “Obosise să trăiască ascuns în munţi şi să nu profite de confortul averii sale. Devenise imprudent şi începuse să iasă prin Culican şi Mazatlan. A fost o eroare fatală pentru el”, a dezvăluit Michael Vigil, o fostă oficialitate a DEA. Vigil a mai spus că Guzman ar putea fi extrădat în SUA şi încarcerat acolo, ca să nu existe riscul de a fugi din închisoare, aşa cum s-a întâmplat în 2001, când a ieşit din penitenciar ascunzându-se în căruciorul cu rufe deţinuţilor ce erau trasnportate la spălătorie, reaminteşte Associated Press.

Atunci, pentru că fusese ajutat să fugă din închisoare de către persoane din interior, s-a zvonit că “El Chapo” ar fi fost protejat chiar de către preşedintele de-atunci, Felipe Calderon, prin oamenii săi din Guvern. Astfel, în timp ce unii dintre rivalii săi, cum ar fi cei din cartelurile Zetas sau Beltran Leyva erau prinşi de către autorităţile mexicane, clanul lui, Sinaloa, scăpa aproape neatins de raidurile acestora.

Al doilea mafiot din lume după Al Capone
Cu toate acestea, experţii estimează că atât timp cât partenerul lui Guzman, Ismael “El Mayo” Zambada este în libertate, cartelul Sinaloa îşi va continua activităţile mafiote nestingherit. Zambada este şi un aliat al lui Juan Jose “El Azul” Esparragoza Moreno, unul dintre cei mai feroce lideri ai activităţilor mafiote din Mexic şi, de departe, cel mai bun negociator al acesteia, este de părere profesorul George Grayson, expert în cartelurile drogurilor din Mexic, mai scrie Associated Press.

În numai zece ani de când este cel mai puternic mafiot de pe glob, averea lui “El Chapo a ajuns să însumeze peste 1 miliard de dolari, potrivit revistei Forbes. Cartelul său, Sinaloa, a devenit din ce în ce mai sângeros şi mai puternic, acaparând cele mai multe rute de trafic de droguri de-a lungul graniţei cu SUA, între care oraşe ca Tijuana şi Ciudad Juarez.

În 2013, el a fost numit “Inamicul Public nr.1” de către Comisia de investigare a Crimelor din Chicago, devenind cea de-a doua persoană care a primit această “distincţie” dupş celebrul mafiot Al Capone.  (S.Stancu)


×
Subiecte în articol: El Chapo