x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Planuri de lovitură de stat militară găsite în telefonul unui consilier al lui Bolsonaro

Planuri de lovitură de stat militară găsite în telefonul unui consilier al lui Bolsonaro

de Redacția Jurnalul    |    16 Iun 2023   •   23:22
Planuri de lovitură de stat militară găsite în telefonul unui consilier al lui Bolsonaro
Sursa foto: Hepta

Poliția federală braziliană a găsit în telefonul unui consilier al fostului președinte Jair Bolsonaro un document de planificare detaliată a unei intervenții militare pentru a bloca predarea puterii în alegerile de anul trecut, relatează publicația de știri Veja, citată de Reuters.

Nu a fost clar cine a scris documentul și dacă acesta a ajuns la Bolsonaro, un om de extremă dreapta și fost căpitan de armată care a pierdut la limită alegerile prezidențiale din octombrie în fața rivalului de stânga, Luiz Inacio Lula da Silva.

Un document similar, mai puțin detaliat, a fost găsit în ianuarie la domiciliul fostului ministru al justiției Anderson Torres, parte a unui număr tot mai mare de dovezi care arată că membrii din cercul apropiat al lui Bolsonaro căutau modalități de a-l împiedica pe Lula să preia funcția și de a retrage puterile instanțelor federale înalte din Brazilia.

Citând un raport al Poliției Federale, Veja a relatat că planul a fost găsit în telefonul locotenent-colonelului Mauro Cid, unul dintre asistenții personali ai lui Bolsonaro, care a rămas consilier după ce acesta a demisionat. Cid se află în prezent în arest pentru presupusa falsificare a carnetului de vaccinare COVID-19 al lui Bolsonaro.

Avocatul lui Cid, Bernardo Fenelon, a declarat într-un comunicat că Mauro Cid se va apăra doar în fața anchetatorilor.

Potrivit Veja, documentul de trei pagini a furnizat o foaie de parcurs pentru a bloca învestirea lui Lula, folosind armata ca „forță moderatoare”. Pentru a justifica o astfel de ruptură instituțională, documentul pretindea acțiuni neconstituționale din partea sistemului judiciar și a mass-mediei pentru a-l favoriza pe Lula în alegeri.

Documentul solicită numirea unui „intervenient” cu putere asupra forțelor armate și a tuturor agențiilor federale de securitate publică din Brazilia. Judecătorii vinovați de la Curtea Supremă și de la tribunalul electoral federal vor fi investigați, înlăturați și înlocuiți.

Curtea electorală reînnoită ar urma să supravegheze noi alegeri care ar avea loc numai după ce armata ar decide că ordinea constituțională a fost restabilită.

Armata braziliană a declarat că orice „opinii și comentarii personale nu reprezintă gândirea... lanțului de comandă și nici poziționarea oficială a Forțelor”.

„Orice comportament individual considerat neregulamentar va fi tratat în instanță”, a adăugat aceasta.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bolsonaro lovitură de stat