x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lukaşenko susţine că Evgheni Prigojin s-a întors în Rusia

Lukaşenko susţine că Evgheni Prigojin s-a întors în Rusia

de Redacția Jurnalul    |    06 Iul 2023   •   19:00
 Lukaşenko susţine că Evgheni Prigojin s-a întors în Rusia
Sursa foto: Hepta

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat joi că Evgheni Prigojin, patronul companiei de mercenari Wagner, s-a întors în Rusia, transmite Reuters.

Lukaşenko a mediat un acord între Prigojin şi Moscova pentru încheierea rebeliunii armate din 24 iunie a grupului Wagner. După trei zile, liderul de la Minsk a confirmat că Prigojin a ajuns în Belarus, ca parte a înţelegerii.

Joi însă, preşedintele a declarat presei că "în ceea ce îl priveşte pe Prigojin, el este în Sankt Petersburg. Nu se află pe teritoriul Belarusului".

Date de urmărire a zborurilor arată, potrivit Reuters, că un avion comercial despre care se crede că este folosit de Prigojin a zburat miercuri de la Sankt Petersburg către Moscova, iar joi se îndrepta spre sudul Rusiei, însă nu este clar dacă şeful Wagner se afla la bord.

Preşedintele belarus a mai spus că a fost de acord să se întâlnească cu omologul rus Vladimir Putin în viitorul apropiat şi că va discuta cu el situaţia lui Prigojin care, a adăugat el, este ''absolut liber'', iar Putin ''nu-l va elimina'' pe şeful Wagner.

Despre acordul pentru care Lukaşenko şi-a arogat meritul nu se cunosc detalii; televiziunea de stat rusă a afirmat miercuri că ancheta asupra rebeliunii continuă.

Lukaşenko a mai spus că oferta de a primi o parte din combatanţii Wagner în Belarus este valabilă în continuare şi că nu consideră că este un risc, fiind convins că mercenarii lui Prigojin nu vor ataca niciodată ţara.

Perspectiva mutării forţelor ruse respective a îngrijorat statele vecine membre ale NATO. 

×
Subiecte în articol: lukasenko Prigojin