x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lumea secretă a bodyguarzilor lui Obama

Lumea secretă a bodyguarzilor lui Obama

de Sînziana Stancu    |    09 Mar 2010   •   00:00
Lumea secretă a bodyguarzilor lui Obama
Sursa foto: Larry Dawning/Reuters

Protecţia unui şef de stat a fost dintotdeauna cea mai mare provocare a serviciilor secrete ale unei ţări. Când vine vorba însă despre preşedintele american, considerat şi cel mai puternic om de pe planetă, iar dacă el este şi primul preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite, treaba se complică la maximum.



Teoretic, pentru un preşedinte pericolele pot veni din toate direcţiile. De la o singură persoană, de la mai multe, de la grupuri organizate interne sau de la reţele teroriste internaţionale, cum este cea islamistă Al-Qaida, de la care America şi superserviciile ei de securitate au primit cea mai dură şi tragică lecţie din istorie, la 11 septembrie 2001.

Un raport recent, numit "Terror From the Right", realizat de Southern Poverty Klaw Center (o firmă de avocatură pentru apărarea drepturilor civile, înfiinţată în 1971), conţine o listă de 10 pagini cu comploturi interne, conspiraţii şi atacuri rasiste care au avut loc în America, din 1995 încoace. Din documentul citat de The Guardian reiese că, începând din vara anului 2008, astfel de evenimente s-au succedat cu o frecvenţă tot mai mare, majoritatea vizându-l pe Barack Obama, care candida la prezidenţiale.

RASA, INGREDIENT EXPLOZIV
Când a ajuns la Casa Albă, în ianuarie 2009, Obama era subiectul adulaţiei populare. Entuziasmul a scăzut apoi pe măsura acutizării crizei economice, iar acum pare să fie înlocuit cu deziluzia maselor, în mijlocul cărora Obama se arată tot mai rar, contrar promisiunilor făcute în campanie.

Dar în spatele acestei atitudini stau istoria şi experienţa serviciilor secrete, care îl păzesc pe preşedintele american şi al căror unic eşec total a fost asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, în 1963, în Dallas (Texas). Joseph Petro, care a fost 23 de ani agent special al serviciilor secrete ale Preşedinţiei americane, afirmă că, pentru gărzile lui Obama, cel mai mare risc este "ingredientul exploziv" al rasei lui. Cu atât mai mult cu cât Obama este şi primul preşedinte de culoare din istoria SUA.

"Este o mare provocare şi nu e nici un loc pentru eroare", afirmă Mark Potok, autorul raportului. Din document mai reiese că Obama este primul preşedinte american care şi-a format pentru el şi familia lui un serviciu secret de pază, cu un an şi jumătate înainte de ziua alegerilor. Cu timpul, bodyguarzii i-au mai temperat zelul pentru băile de mulţime!

În misiunile lor, oamenii preşedintelui beneficiază şi de tehnologia foarte avansată pe care serviciile secrete şi-au dezvoltat-o necontenit şi care le permite să acţioneze repede şi cu precizie. De la vestele şi geamurile antiglonţ până la tehnologia de recunoaştere după figură şi sistemele cele mai rapide de informaţii, toate acestea sunt destinate să apere viaţa preşedintelui.

De pildă, Obama dispune, între altele, şi de un Cadillac blindat, cu uşi groase de aproximativ 20 de centimetri, cum sunt caroseriile vehiculelor militare, iar avionul prezidenţial, Air Force One, e "un veritabil buncăr zburător, dar şi submersibil", potrivit unui documentar tv. Un singur lucru nu pot face oamenii preşedintelui - acela de a-i da ordine. După exemplul lui Kennedy, "un preşedinte poate fi păzit atât cât se lasă el păzit", comentează Potok.

×
Subiecte în articol: externe barack obama garzi de corp