x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Luptătorii ucraineni din oțelăria Azovstal ar putea fi repatriați

Luptătorii ucraineni din oțelăria Azovstal ar putea fi repatriați

17 Mai 2022   •   09:11
Luptătorii ucraineni din oțelăria Azovstal ar putea fi repatriați
Sursa foto: Hepta

Operațiunea de salvare a combatanților ucraineni din oțelăria Azovstal este în desfășurare, scrie AFP. Aceștia ar putea fi repatriați în cadrul unui schimb de prizonieri cu forțele ruse.

Peste 260 de luptători au fost evacuaţi ieri, aceștia "şi-au îndeplinit misiunea de luptă", a transmis Statul Major al armatei ucrainene. Comandanţii lor au primit ordinul "de a salva viaţa" celor care rămân.

"Din păcate, astăzi, Ucraina nu poate debloca Azovstal prin mijloace militare", a transmis și Ministerul Apărării de la Kiev, pe Telegram.

Săptămâna trecută, peste 1.000 de soldaţi ucraineni, dintre care 600 răniţi, se aflau în oțelăria din orașul-port Mariupol, aflat în prezent sub controlul forțelor ruse. 

"53 de răniţi grav au fost evacuaţi de la Azovstal spre Novoazovsk pentru asistenţă medicală, iar alţi 211 au fost transportaţi la Olenivka printr-un culoar umanitar", a anunţat ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, Ganna Maliar.

Luptătorii ar urma să fie repatriaţi în Ucraina "în cadrul unei proceduri de schimb", a explicat oficialul.

Statul Major ucrainean a confirmat evacuarea acestor 264 de soldaţi şi a precizat că "operaţiunea de salvare a apărătorilor Ucrainei blocaţi" la Azovstal "continuă", fără a anunța numărul acestora.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a anunţat ieri o încetare a focului în jurul Azovstal, pentru a permite evacuarea soldaţilor ucraineni răniţi.

Mariupol se află la Marea Azov și este un punct strategic între peninsula Crimeea și regiunea Donbas. 

×
Subiecte în articol: azovstal