x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron face apel la acordarea de ajutor ţărilor vulnerabile, pentru a preveni contagiunea conflictului

Macron face apel la acordarea de ajutor ţărilor vulnerabile, pentru a preveni contagiunea conflictului

de Redacția Jurnalul    |    10 Noi 2023   •   22:30
Macron face apel la acordarea de ajutor ţărilor vulnerabile, pentru a preveni contagiunea conflictului
Sursa foto: Hepta

Ţările "vulnerabile" din Orientul Mijlociu trebuie să beneficieze de ajutor financiar internaţional pentru a nu fi atrase în conflictul din Orientul Mijlociu între Israel şi Hamas, a subliniat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron în cadrul Forumului pentru pace de la Paris, notează AFP.

"Totul este legat", a declarat preşedintele francez, care a prezidat prima masă rotundă a Forumului."Astăzi sunt ţări foarte vulnerabile care, dacă nu le ajutăm prin solidaritate, vor fi atrase în conflictul în curs de desfăşurare" în Orientul Mijlociu, a declarat el.

"Acţiunea Fondului Monetar Internaţional, în special în Iordania, în Egipt în cadrul conflictului, este absolut decisivă", a atenţionat preşedintele francez.

FMI a anunţat joi un acord pentru un ajutor de 1,2 miliarde de dolari în favoarea Iordaniei, ţară care se învecinează cu Israelul şi care se teme de consecinţele războiului care durează de peste o lună între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas.

Lipsită de resurse naturale şi dependentă de ajutoare internaţionale, Iordania găzduieşte deja sute de mii de palestinieni şi se teme de un nou exod masiv spre teritoriul său.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a evocat vineri ideea acordării de "mai mult" ajutor Egiptului, de asemenea afectat de acest conflict.

Forumul s-a deschis în contextul înmulţirii conflictelor în lume şi în particular al războiului între Israel şi Hamas, declanşat după masacrele comise la 7 octombrie de gruparea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza.

×
Subiecte în articol: Emmanuel Macron apel