Până la final, Palatul Elysée a menţinut incertitudinea cu privire la această întrevedere cu Emmanuel Macron, care s-a desfăşurat departe de camerele de luat vederi în centrul capitalei italiene mai mult de o oră.
"Ca europeni, ca ţări vecine, ca popoare prietene, cu Italia trebuie să continuăm toată munca începută. A reuşi împreună, cu dialog şi ambiţie, le datorăm tinerilor noştri şi popoarelor noastre", a scris pe Twitter preşedintele francez cu o fotografie alături de Giorgia Meloni, după ce i-a mulţumit fostului premier Mario Draghi.
Spre deosebire de cancelarul german, preşedintele american şi reprezentanţii instituţiilor europene, şeful statului francez nu s-a mai exprimat pe această temă de la numirea Giorgiei Meloni, prima femeie care va conduce a treia economie a zonei euro.
Vizita lui Emmanuel Macron este consacrată unui forum internaţional asupra păcii, unde a ţinut un discurs duminică, iar o audienţă la papa Francisc este prevăzută luni dimineaţă. El nu a putut ocoli însă contextul politic italian, odată cu venirea la putere a liderei post-fasciste în fruntea unei coaliţii dominate de extremă dreapta.
Relaţiile franco-italiene, excelente cât timp Mario Draghi a condus Peninsula Italiană, riscă să traverseze o zonă de turbulenţe cu eurosceptica şi suveranista Giorgia Meloni. Dar Emmanuel Macron a asigurat vineri că este "complet pregătit să lucreze cu ea".
Duminică, Mario Draghi, foarte apreciat pe plan internaţional, i-a predat ştafeta Giorgiei Meloni, prima femeie din istoria Italiei care va conduce un guvern al acestei ţări, mai scrie AFP.