x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mafiot italian din Ndrangheta, depistat după 16 ani ca chef într-o pizzerie

Mafiot italian din Ndrangheta, depistat după 16 ani ca chef într-o pizzerie

de Redacția Jurnalul    |    03 Feb 2023   •   09:00
Mafiot italian din Ndrangheta, depistat după 16 ani ca chef într-o pizzerie
Sursa foto: Interpol

Un mafiot italian condamnat, fugar din 2006, a fost prins în Franța, după ce s-a ascuns la vedere ca bucatar de pizza timp de cel puțin trei ani, scrie BBC.

Capturarea lui Edgardo Greco în Saint-Étienne este a doua arestare de profil înalt efectuată de autoritățile italiene în câteva săptămâni.

Primul, Matteo Messina Denaro, fugar de 30 de ani, a fost reținut în timpul unei vizite la o clinică din Sicilia.

Ambii bărbați erau căutați pentru comiterea unor crime în anii 1990.

În timp ce Messina Denaro era "șeful șefilor" pentru celebra Cosa Nostra din Sicilia, Greco făcea parte din organizația 'Ndrangheta, originară din regiunea Calabria, în sudul Italiei.

'Ndrangheta este în prezent cea mai puternică mafie din Italia, iar tentaculele sale se întind în toată Europa și în America de Sud.

Greco, în vârstă de 63 de ani, era căutat pentru uciderea a doi frați în timpul unui "război mafiot" între două bande la începutul anilor 1990.

Stefano și Giuseppe Bartolomeo au fost uciși în bătaie la o pescărie din orășelul Cosenza în ianuarie 1991. Trupurile lor nu au fost găsite niciodată și se crede că au fost dizolvate în acid.

Greco făcea parte dintr-o bandă rivală. El a fost, de asemenea, acuzat de tentativa de omor a unui alt bărbat mai târziu în același an, în același oraș.

Când un judecător a emis un mandat de arestare pe numele său, în 2006, Greco a fugit.

Opt ani mai târziu, el s-a stabilit în orașul francez Saint-Étienne, la sud-vest de Lyon, ocupând în cele din urmă postul de chef într-un restaurant italian.

Greco și-a luat o nouă identitate, numindu-se Paolo Dimitrio. Între timp, fusese condamnat la închisoare pe viață în Italia și făcea obiectul unui mandat european de arestare.

Dar în iulie 2021 era suficient de încrezător în noul său pseudonim încât a apărut într-un articol într-un ziar local, lăudându-se cu "rețetele regionale și de casă" ale restaurantului său, cum ar fi ravioli, risotto și tagliatelle.

Greco, care folosea numele unui criminal din Puglia, în sud-estul Italiei, avea acum o barbă căruntă și ochelari. În reportaj se spunea că este italian de origine, dar că este originare din Saint-Étienne.

Cu toate acestea, el era în continuare urmărit de cel mai important procuror antimafia din Italia, Nicola Gratteri, care a petrecut decenii întregi ocupându-se de 'Ndrangheta.

Într-o declarație, poliția militară italiană a precizat că, începând din 2019, anchetatorii au urmărit rețeaua de sprijin a lui Greco, care i-a condus în cele din urmă la Saint-Étienne.

Ministrul italian de interne Matteo Piantedosi a lăudat poliția pentru că l-a adus în fața justiției pe unul dintre cei mai mari infractori din Italia, în timp ce șeful regiunii Calabria, Roberto Occhiuto, a declarat că arestarea a subliniat angajamentul Italiei în lupta împotriva tuturor formelor de crimă organizată.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: mafiot italian chef pizzerie ndrangheta