x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mahmud Abbas, invingator

Mahmud Abbas, invingator

10 Ian 2005   •   00:00

EXTERNE
Fostul premier palestinian Mahmud Abbas a fost declarat oficial noul lider al Autoritatii Palestiniene, la cateva ore dupa ce acesta se autoproclamase invingator si dedicase succesul fostului lider Yasser Arafat.
ANA ILIE

BUCURIE. Simpatizantii lui Mahmud Abbas (stanga) au venit la Ramallah pentru a-l felicita
Zi mare pentru fostul premier palestinian Mahmud Abbas, liderul Autoritatii Palestiniene. Potrivit rezultatelor oficiale, Abbas, in varsta de 69 de ani, a obtinut 62,32% din voturi, in timp ce principalul sau contracandidat, independentul Mustafa Barghuthi, a reusit sa stranga doar 19,8% din sufragii. Potrivit Comisiei Electorale, 775.164 de palestinieni au votat in sectiile instalate in Cisiordania, Ierusalimul de Est si Fasia Gaza.

AUTOPROCLAMAT. Desi rezultatele oficiale ale alegerilor prezidentiale au fost date publicitatii abia ieri dupa-amiaza, sondajele de opinie realizate la iesirea de la urne a votantilor il dadeau drept castigator pe Abbas inca de duminica seara. Imediat dupa anuntarea rezultatelor sondajelor de opinie, Abbas s-a declarat invingator in alegerile prezidentiale. El a dedicat acest succes defunctului lider Yasser Arafat si a promis sa puna capat suferintei palestinienilor, afirmand ca ei reprezinta "un popor care merita toata stima, respectul si increderea". "Dedic aceasta victorie memoriei liderului martir Yasser Arafat si o mai dedic sufletelor martirilor nostri, ranitilor nostri si celor 11.000 de prizonieri de dupa gratii", a declarat el la Ramallah, in mijlocul unei multimi extaziate.

MODERAT. Abbas, candidatul miscarii Fatah si un lider moderat care sustine demilitarizarea Intifadei, era cotat drept favorit al acestui scrutin, atat de palestinieni, cat si de israelieni, care s-au declarat gata de discutii. Premierul israelian, Ariel Sharon, si-a afirmat si el disponibilitatea de a-l intalni "cat mai curand posibil" pe noul presedinte al Autoritatii Palestiniene, in vederea discutarii retragerii israeliene din Fasia Gaza si din patru colonii din Cisiordania, prevazuta in cursul anului 2005. In general, alegerea lui Abbas este vazuta ca fiind de bun augur pentru deblocarea procesului de pace in Orientul Mijlociu si pentru redresarea economica a teritoriilor palestiniene.

FELICITARI
Felicitarile pentru noul lider au inceput sa vina aproape imediat dupa proclamarea victoriei, de la presedintele american George W. Bush, de la ministrul francez al Afacerilor Externe, Michel Barnier, si multi altii. Uniunea Europeana a salutat alegerile palestiniene, apreciind ca alegerea lui Abbas deschide perspective noi pacii in Orientul Mijlociu. Radicalii islamisti din Hamas, care cerusera boicotarea alegerilor, l-au felicitat pe Abbas si au anuntat ca respecta alegerea poporului palestinian. Palestinienii trebuie sa se concentreze de-acum inainte asupra luptei "impotriva terorismului", a declarat si premierul israelian, Ariel Sharon, imediat dupa victoria lui Abbas, declaratie intarita si de purtatorul sau de cuvant, care a spus ca "palestinienii au o sansa reala de a se indeparta de strategia terorii", un semnal clar ca Abbas este considerat un partener de discutie.
×
Subiecte în articol: externe abba